Schaeffler onderzoekt thermisch gedrag draaitafels voor compleetbewerken • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Schaeffler onderzoekt thermisch gedrag draaitafels voor compleetbewerken

Nieuw bij Schaeffler, in ons land gevestigd te Barneveld, zijn simulatiemodellen voor het ontwikkelen van snel draaiende, direct-aangedreven draaitafels voor gereedschapswerktuigen. Het hoofddoel van Schaeffler was engineeringshulpmiddel dat eenvoudig, snel en goedkoop het ontwerpen van draaitafellageringen mogelijk maakt. Op grond van de verzamelde data kan constructief de juiste keuze voor aandrijving, motor en meetsysteem worden gemaakt, zodat een optimaal werkend, bedrijfszeker systeem ontstaat. Dit leidde tot twee verschillende, complexe simulatiemodellen.

Beginnend bij een eenvoudig model op basis van analogieën uit de elektrotechniek tot een compleet FEM-model met koppeling naar het Schaeffler-lagerberekeningsprogramma Bearinx. Met input vanuit de beproevingen kunnen de berekeningsmodellen voor draaitafels beduidend vereenvoudigd worden.

Direct aangedreven draaitafels in gereedschapsmachines kunnen zeer dynamisch bewegen met hoge toerentallen en maken het daardoor mogelijk om machines te ontwikkelen voor het compleetbewerken waarin een combinatie van frezen, boren en draaien en andere bewerkingen plaatsvindt. Daarmee wordt het toepassingsgebied van de draaitafels binnen deze machines sterk uitgebreid. Maar deze technologiesprong heeft zijn prijs. Vooral thermische effecten beperken in veel gevallen de prestaties van het systeem, evenals de betrouwbaarheid. Vooral bij snel draaiende draaitafelsystemen is volgens Schaeffler een thermische benaderingswijze noodzakelijk. Want de prestaties van het systeem worden niet alleen door de componenten aandrijving, lagering, koeling en periferie (bijvoorbeeld afdichtingen) bepaald. Net zo belangrijk zijn de aansluitende constructiedelen en het complexe, mechanische en thermische samenwerken van alle componenten in het systeem.

Bij Schaeffler zijn vele parameters onderzocht, die in continue wisselwerking ten opzichte van elkaar staan: wrijvingsverliezen in de lagers, het rendement van de aandrijving, de koeling, warmtegeleiding van de diverse materialen, etc. Via een simulatie- en beproevingsconcept is het thermisch gedrag van draaitafels bij verschillende bedrijfsomstandigheden (toerentallen, versnellingen, e.d.) bepaald. Zo zijn bijvoorbeeld temperatuurmetingen uitgevoerd op meer dan 50 meetpunten aan de draaitafel, de lagers en de aandrijving en zijn tevens vervormingsmetingen aan diverse onderdelen gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven