Sandvik Coromants kwaliteit GC4225 remedie voor spagaat van Taylor • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Sandvik Coromants kwaliteit GC4225 remedie voor spagaat van Taylor

Sandvik Coromant wil met de nieuwe snijmateriaalkwaliteit GC4225 ontsnappen aan de wetmatigheid van Taylor. De nieuwe wisselplaten voor draaiwerkzaamheden paren volgens Sandvik Coromant een hoge productiviteit – een hoge snijsnelheid – aan een hoge proceszekerheid.

Sandvik Coromant omschrijft de nieuwe snijmateriaal-kwaliteit GC4225, vorig najaar voorgesteld tijdens de EMO te Hannover, als een ‘Multitalent’. De gereedschapleverancier, in ons land gevestigd te Schiedam, bedoelt daarmee te zeggen dat het met wisselplaten van deze hardmetaalkwaliteit mogelijk is om de productiviteit te verhogen zonder dat dit ten koste gaat van de proceszekerheid. Het verhogen van de productiviteit in combinatie met een hogere proceszekerheid lijkt te spotten met de bekende, klassieke Taylorvergelijking waarmee de invloeden van verschillende technologische factoren op de standtijd van een gereedschap vastgelegd zijn. Sandvik Coromant biedt het nieuwe snijmateriaal aan voor het draaien van staalsoorten. Volgens Sandvik Coromant zijn de bijzondere eigenschappen van GC4225 te danken aan de combinatie van substraat en coating. Als substraat is gekozen voor een gesinterde hardmetaalkwaliteit met een hoge weerstand tegen plastische deformatie. Op dit substraat komt achtereenvolgens een TiCN-coating en een Al2O3-coating. Bovendien krijgt het spaanvlak nog een extra, zwarte coating die de tribologische eigenschappen van het spaanvlak verbeteren. De spaan kan als het ware gemakkelijker ‘glijden’ over het spaanvlak. Daarentegen beschermt de goudkleurige coating de vrijloopvlakken optimaal tegen slijtage.

Volgens Sandvik Coromant wordt op deze manier het snijmateriaal optimaal beschermd tegen kolkslijtage. Zowel de kolkbreedte als de -diepte nemen af. Bij het draaien van bijvoorbeeld assen van de staalkwaliteit CK45 zijn hiermee positieve ervaringen verzameld.

Binnenkort in Metaal Magazine meer informatie over de nieuwe wisselplaten van Sandvik Coromant.

Neem een proefabonnement op Metaal Magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven