Ga naar hoofdinhoud

Sandvik Coromant: Y-as draaien nieuwe kijk op draaien

Om tijdverspilling bij het wisselen van gereedschappen te reduceren en processtabiliteit en gereedschapsslijtage te verbeteren, moeten fabrikanten de mogelijkheid hebben om diverse bewerkingen uit te voeren met één enkel gereedschap. Per-Anders Stjernstedt, senior ingenieur bij Sandvik Coromant, specialist in metaal verspanen, gaat in op de meest recente innovatie van Sandvik Coromant op het gebied van draaien: Y-as draaien.

Hoe kunnen gereedschappen vertragingen overwinnen, stilstandstijden reduceren en een snellere productie ondersteunen? Sandvik Coromant liep aan tegen deze uitdaging, want het stond volgens de gereedschappenfabrikant vast dat er wat moest gebeuren.

Ongeplande stilstand kost een fabrikant tegenwoordig ten minste 50% meer dan in de periode 2019-2020. Het blijkt de Fortune Global industriële bedrijven dit jaar bijna 1,36 biljoen euro ($1,5 biljoen) te kosten. Dat komt neer op 11% van hun omzetten. Dat stelt rapport True Cost Of Downtime 2022 van softwarebedrijf Senseye’s.

Draaihoeken

Als eerste is het nuttig om na te denken over intredehoeken. Het kiezen van de juiste hoek tussen de snijkant en de voedingsrichting is van cruciaal belang voor een succesvolle draaibewerking. Dit heeft namelijk invloed op spaanvorming, de richting van de snijkrachten en de snijkantlengte in snede.

Een hoek die groter is dan nodig leidt tot een zwakke snijkant. En een te kleine hoek kan ertoe leiden dat het gereedschap werkt bij hoge voedingssnelheden, hetgeen uiteindelijk leidt tot breuk.

PrimeTurning

Sandvik Coromant ontwikkelde in 2017 PrimeTurning. Dit draaiconcept maakt draaien in alle richtingen mogelijk voor een grotere bewerkingsflexibiliteit.

Het gereedschap treedt het component binnen bij de klauwplaat en verwijdert materiaal terwijl het naar het einde van het component beweegt. PrimeTurning maakt zo het gebruik van een kleine intredehoek mogelijk, een grotere geleidehoek en de mogelijkheid om te bewerken met hogere snijparameters.

Maar naast de productiviteitswinsten die worden gemaakt door de spaanbeheersing, wilde het team fabrikanten ook helpen bij het bewerken van complexere en innovatieve vormen.

“PrimeTurning fungeerde als één van de vele bouwstenen die leidde tot de ontwikkeling van Y-as draaien”, zegt Per-Anders Stjernstedt, senior ingenieur bij Sandvik Coromant, specialist in metaal verspanen.

Intrede bij de Y

Hoe werkt Y-as draaien? De nieuwe methode maakt gebruik van de Y-as terwijl alle drie de assen gelijktijdig worden gebruikt bij het bewerken.

Het gereedschap roteert rond zijn eigen center, de wisselplaat wordt voor het bewerken in het Y-Z vlak geplaatst en de freesspindelas interpoleert tijdens het draaien. Op deze wijze kunnen complexe vormen worden bewerkt met één enkel gereedschap.

Y-as draaien biedt talloze voordelen. De mogelijkheid om verschillende bewerkingen uit te voeren met één gereedschap reduceert de cyclustijd. Het feit dat er geen gereedschapswisselingen nodig zijn minimaliseert tevens het risico op ‘overgangspunten’ of onregelmatigheden tussen naastgelegen bewerkte oppervlakken.

Betere stabiliteit

De belangrijkste snijkrachten worden naar de spindel van de machine geleid. Dat verbetert de stabiliteit en reduceert het risico op trillingen. Om de oppervlakte-afwerking te verbeteren, zijn wisselplaten ontworpen met een wiper (wisser) met wiper-snijkant die is gesitueerd waar de rechte rand in contact komt met de hoekradius.

De methode helpt ook om de spaandikte constant te houden, of er nu wordt gedraaid met een constante snijdiepte of bij het draaien van contouren in het werkstuk.

Omdat de breedte van de spanen niet wijzigt, wordt het risico op spaanophoping significant gereduceerd. Dit maakt niet alleen meer betrouwbare bewerkingen mogelijk. Het draaien kan ook plaatsvinden zonder enige fouten. Dat maakt dat machines kunnen draaien zonder toezicht.

51% afname in cyclustijden

“In de afgelopen vijf jaar, heb ik 5 wereldwijd erkende patenten ontwikkeld en afgelopen jaar 12 innovaties ingediend”, vertelt Stjernstedt. “Maar Y-as draaien is een echt hoogtepunt in mijn loopbaan geweest.” Het team heeft 6 jaar gewerkt aan onderzoek en ontwikkeling voor een doorbraak werd bereikt.

Na veel intern testen kon volgens hem al een 51% afname in cyclustijden worden bereikt door het gebruik van Y-as draaien vergeleken met concurrerende methoden.

Gereedschap voor Y-as draaien

Als aanvulling op Y-as draaien, heeft Sandvik Coromant ook een nieuwe CoroTurn Prime variant ontwikkeld, die geschikt is voor assen, flenzen en componenten met ondersnijdingen, en het CoroPlex YT twin-gereedschap, dat het beste kan worden gebruikt bij een intredehoek van tussen de 60⁰ tot 90⁰ voor productiever bewerken.

Bekijk een video van Y-as draaien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven