Sandvik Boren voor aluminium componenten • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Sandvik Boren voor aluminium componenten

CoroDrill 430.

Sandvik Coromant heeft twee nieuwe boren ontwikkeld, de CoroDrill 400 en CoroDrill 430, geoptimaliseerd voor het boren in aluminium componenten. Deze complementeren het Sandvik Coromant programma voor het maken van gaten in aluminium componenten in de automotive sector.

De boren zijn geschikt voor het bewerken van componenten in middelgrote tot grote volumes. De nieuwe CoroDrill 400 en CoroDrill 430 leveren hogere doorvoer en lagere kosten, alsmede een verlengde levensduur en verbeterde proceszekerheid, stelt de snijgereedschap- en gereedschapssystemenspecialist.

De boren worden ondersteund door CoroTap 100, 200, 300 en 400, die tevens zijn geoptimaliseerd voor tapbewerkingen in ISO N materialen en helpen bij het bieden van een compleet programma voor het maken van gaten uit één bron, voor diegenen die aluminium automotive componenten moeten produceren.

“Automotive fabrikanten gebruiken steeds meer aluminium onderdelen om het voertuiggewicht te reduceren en de brandstof-efficiëntie te verbeteren,” zegt Aaron Howcroft, global product manager bij Sandvik Coromant. “Deze nieuwste boren zijn geoptimaliseerd voor ISO N materialen en bieden een scala aan voordelen, waaronder een hoge betrouwbaarheid, verbeterde precisie, lage kosten per gat, een langere en consistentere standtijd, hoge herhaalbaarheid en een verbeterde proceszekerheid.”

PCD over hele snijlengte

Terwijl zowel CoroDrill 400 als CoroDrill 430 leverbaar zijn in de Sandvik Coromant N1BU hardmetaalsoort, kan de laatste ook worden besteld in de nieuwe N1DU polykristalijnen diamant (PCD) soort. N1DU biedt PCD over de gehele snijlengte, en heeft zodoende een langere standtijd. Vanwege de lage wrijvingscoëfficiënt van PCD en de hoge warmtegeleidbaarheid, zijn de snijkanten van het gereedschap minder gevoelig voor snijkantsopbouw (BUE). Als vuistregel adviseert Sandvik Coromant het gebruik van de volhardmetalen soort aan bij weinig gaten en een hoog hanteringsrisico, terwijl de PCD-soort de voorkeur geniet bij veel gaten en wanneer een hogere productiviteit is vereist.

CoroDrill 400 is aanbevolen voor het boren in massief materiaal, omdat het meer spaangroefvolume heeft voor een betere spaanafvoer. Bij het boren in materiaal met kerngaten of voorgegoten gaten, zal CoroDrill 430 beter presteren, omdat het is uitgevoerd met drie spaangroeven voor verhoogde stabiliteit en het handhaven van de juiste positie, ongeacht de verkeerde uitlijning van de kerngaten.

Geoptimaliseerde kenmerken van CoroDrill 400 en CoroDrill 430 omvatten gepolijste spaangroeven en precisie koelmiddelgaten, met ondersteuning voor MQL (minimum quantity lubrication). De boren zijn standaard verkrijgbaar in 5, 6.8, 7, 8.5, 10.2 en 12.5 mm diameters, die corresponderen met M6, M8, M10, M12 en M14 schroefdraadmaten. Tailormade-opties zijn ook mogelijk voor andere toepassingen.

Optimized programma

De nieuwe gereedschappen maken deel uit van het Sandvik Coromant Optimized programma van ronde gereedschappen. Klanten moeten dit programma kiezen, wanneer een speciaal gereedschap nodig is voor een specifiek materiaal of specifieke toepassing.

Ter ondersteuning van de boren zijn CoroTap 100, 200, 300 en 400; een serie tappen, ook specifiek ontworpen voor gebruik in ISO N materialen. CoroTap 100 is een tap met rechte spaangroef voor doorgaande- en blinde gaten, met onderbroken schroefdraad voor minder koppel en een verhoogde koelmiddelpenetratie. 

CoroTap 200 is een spiraalpunt-tap en CoroTap 300 een spiraalgroef-tap voor respectievelijk doorlopende en blinde gaten. Deze tappen zijn leverbaar als steile spiraal (35°) ongecoate varianten voor aluminium met een laag Si-gehalte, of lage spiraal (15°) gecoate of ongecoate soorten voor abrasieve materialen met een hoog Si-gehalte.

CoroTap 400 is een roltap voor doorgaande en blinde gaten die is voorzien van een geoptimaliseerde lob- en schroefdraadlengte om koppel in aluminium werkstukken te reduceren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven