SafanDarley sterk bij Theuws Metaal • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

SafanDarley sterk bij Theuws Metaal

Theuws Metaal in Luyksgestel heeft in totaal zeven kantbanken van SafanDarley. “Ook hebben we van dat merk vanaf 1980 nog dagelijks een schaar in gebruik. Die kochten we toen tweedehands. Dat zegt veel over de kwaliteit van SafanDarley”, vertelt oprichter Jan Theuws. Hij kocht er zelfs ooit telefonisch een kantbank.

Ruim veertig jaar startte Jan Theuws met echtgenote Marleen een eigen bedrijf. Theuws Plaatwerk en Metaal maakte vooral constructiewerk, zoals trappen, hekken en stalen spanten. “We hadden vaste afnemers in de regio en groeiden flink. In 1996 moest ik het bedrijf verkopen vanwege gezondheidsredenen. Enkele jaren later herstelde ik volledig en ben ik opnieuw begonnen”, blikt Theuws terug.

Machinepark

In 1999 startte de ondernemer zijn nieuwe bedrijf. “De vraag was met welke kantbank ik verder moest gaan. Mijn eerste nieuwe kantbank kocht ik bij SafanDarley. We hebben nu vier nieuwe en drie oude banken: een E-Brake 40T, twee E-Brakes 200T, E-Brake 40T Ergonomic, een CNC-LK 150-3100 kantbank, een H-Brake 120-3100 kantpers.”

“Onze VS-310-6 schaar dateert uit 1980. Die is nog alle dagen in gebruik. Dat zegt heel veel over dit merk”, vertelt de directeur. “Het is net als met een auto. Als je tevreden bent met een bepaald merk, blijf je daarbij.”

‘Via telefoon gekocht’

SafanDarley heeft zwaar ingezet op bedieningsgemak en snelheid in de productiecyclus. “Daar zijn we heel tevreden mee. Ook de service is goed”, vertelt Theuws. “Als we bellen, komen er meteen bekwame mensen om problemen op te lossen. En de tarieven zijn alleszins redelijk. Het vertrouwen is er. We hebben ook zelfs een kantbank via de telefoon gekocht.”

Ook assemblage en polyester

Theuws produceert veel onderdelen voor cleanrooms en voor de automotive sector, zoals vrachtwagenproducent DAF. “DAF is al jaren onze grootste opdrachtgever. Naast Theuws Metaal hebben we in Luyksgestel ook Theuws Assemblage. Sinds 2007 hebben we in Wieringerwerf Theuws Polyester.”

Dit laatste bedrijf was een toeleverancier die failliet ging. “We hebben die onderneming gekocht. Daar maken we kunststof spoilers voor DAF. Voor die spoilers maken we de steunen en bevestigingsbeugels zelf met onze kantbanken. We zijn er trots op dat we voor DAF mogen produceren.” Het bedrijf heeft zelf drie DAF-trucks om de eigen producten naar de fabriek te brengen. Gemiddeld rijdt er zes keer per dag een volle trailer naartoe.

De drie ondernemingen van Theuws tellen nu 105 medewerkers, waarvan er zestig in Luyksgestel werken. “In drie jaar is ons omzetvolume verdubbeld. Over de hele linie was er meer vraag in de automotive sector. Daaraan zie je dat de economie weer goed draait. We zien nu ook weer een flinke toename. Ook werken we veel voor de nautische industrie.”

Nieuwbouw

De groei van Theuws maakte uitbreiding noodzakelijk. Aan de overkant van de straat is een moderne nieuwe hal van 3000 vierkante meter gebouwd met kantoorruimtes en een ruim laad- en losplatform.

“We hebben gekozen voor nieuwe verrijdbare opslagstellingen, die eenderde minder ruimte nodig hebben dan vaste stellingen. De productieruimte is led-verlicht. Buigen is nauwkeurig werk. Met goed licht zie je eventuele afwijkingen meteen. Daarom hebben we bij de laatste aanschaf, een E-Brake 200T, bewust gekozen om niet een E-Bend L-hoekmeetsysteem te nemen. Volgens ons is dat een redmiddel als een kantbank niet betrouwbaar is of als met dikkere platen wordt gewerkt. Meting van de plaatdikte is in onze optiek bij betrouwbare kantbanken als die van SafanDarley niet nodig.”

‘Bedieningsvriendelijk’

Theuws is naar eigen zeggen succesvol omdat een producent moet maken wat de klant vraagt. “Als ik weet wat de klant precies wil, kan ik zien hoe ik de productie efficiënt kan inrichten. SafanDarley heeft ook goed gekeken naar wat de klant wil: snelle banken die bedieningsvriendelijk zijn. Dat is precies wat we nodig hebben.”

Kantzetter Roger van Werven (links) naast Jan Theuws (foto’s: SafanDarley).

Kantzetter Roger van Werven werkt graag met kantbanken van SafanDarley. “Ze zijn voorzien van een gebruikersvriendelijke besturing. Een nieuwe collega kan al binnen zes weken zelfstandig uit de voeten met de besturing. De software is heel toegankelijk. Makkelijk is ook dat je de programmasoftware gewoon met een usb-stick kunt overzetten naar aan andere machine. Dat scheelt veel tijd.”

Opvolging

Directeur en oprichter Jan Theuws is nu 65 jaar. “De toekomst van het bedrijf is veiliggesteld. Mijn zoon Leo is 35 en werkt al 15 jaar in het bedrijf. Hij is er van jongs af aan bij betrokken en heeft recent de zaak overgenomen. En de volgende generatie kondigt zich ook al aan”, lacht Theuws. “Kleinzoon Jan junior is al twee jaar.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven