Rond 400 GPa verandering in osmium • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rond 400 GPa verandering in osmium

Prof. Dr. Natalia Dubrovinskaia en Prof. Dr. Leonid Dubrovinsky in Bayreuth met een micromanipulator voor het hogedruk-onderzoek met de diamanten stempels (foto: Technische Universiteit Bayreuth)

De Technische Universiteit van Bayreuth heeft het metaal osmium beproefd met een extreme druk van meer dan 770 GPa (1 gigapascal komt overeen met 10.000 bar). Bij een druk van 440 GPa (theoretisch berekend op 392 Gpa) is een onverwachte structuurverandering waargenomen. Tussen de kernelektronen trad een interactie op die leidt tot een strcutuurverandering.

Interactie van elektronen is voor valentie-elektronen die verder verwijderd zijn van een atoomkern zeker niet ongebruikelijk. Op die manier ontstaan de ‘elektronische schakels’ van chemische verbindingen. Echter, voor kernelektronen is het een nieuw verschijnsel. Het zou toepasbaar kunnen zijn voor metalen die in extreme toestanden ingezet worden. De druk is opgezet met twee nanodiamanten stempels met een diameter tussen de 10 tot 20 micrometer. Osmium is een metaal met een zeer hoge dichtheid, 22.610 kg per kubieke meter, en een hoge compressieweerstand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven