Ga naar hoofdinhoud

Roest in saus en ijs?

Utrechtse onderzoekers hebben met behulp van
roestdeeltjes een emulsie gemaakt die niet vanzelf ontmengt. Tot nu toe dacht
men dat er altijd ontmenging plaatsvindt bij emulsies. Een andere unieke
eigenschap van deze emulsie is dat de oliedruppeltjes in water spontaan een
bepaalde grootte aannemen.

Allerlei dagelijkse producten bevatten emulsies: barbecuesaus, schepijs en margarine, maar ook cosmetica en medicijnen. Bij de productie moet goed en veel geschud en geroerd worden om een fijne verdeling van oliedruppeltjes te krijgen. Dat kost veel energie en veel geld. De ontdekking van de Utrechtse wetenschappers is een eerste stap naar een productieproces waarbij al dat schudden en roeren niet meer nodig is. De kleine oliedruppeltjes zullen in de emulsie vanzelf ontstaan.
 

Onderzoekers van het Utrechtse Van ’t Hoff Laboratorium voor Fysische en Colloïd Chemie hebben nu een emulsie gemaakt die niet spontaan ontmengt, ook niet na lange tijd. De oliedruppeltjes blijven in het mengsel verspreid. Ze hebben zelfs een bepaalde voorkeursgrootte. Als er grotere oliedruppels in de emulsie aanwezig zijn, delen die zich spontaan op in kleinere oliedruppels. En in een emulsie met relatief kleine druppels groeien ze vanzelf aan tot hun voorkeursgrootte.
 
Heel kleine roestdeeltjes
Om ervoor te zorgen dat de oliedruppeltjes in deze stabiele emulsie niet samenvloeien gebruiken de onderzoekers zeer kleine roestdeeltjes als emulgator. Deze nano-roestdeeltjes hechten zich het liefst aan het grensvlak van olie en water. De olie verdeelt zich spontaan in kleine druppeltjes om voldoende grensvlak te creëren voor het grote aantal nanodeeltjes. De elektrische lading op de roestdeeltjes zorgt ervoor dat de oliedruppels niet meer samenvloeien.
 
Op de foto
Een emulsie met kleine oliedruppeltjes (A) wordt gemengd met een emulsie met grotere oliedruppels (B). Hierbij ontstaat spontaan een emulsie met druppels van een tussenliggend formaat (C). Bij normale instabiele emulsies zouden alle oliedruppels samenvloeien tot één grote olieplas. De grijze rondjes zijn de oliedruppeltjes, de donkere stipjes zijn de roestdeeltjes, dit alles is gemengd in water (foto Universiteit Utrecht)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven