Roemheld mallen bij Doesburg Components • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Roemheld mallen bij Doesburg Components

Doesburg Components uit Nieuw Bergen, gespecialiseerd in de bewerking van complexe gietijzeren componenten voor o.a. vrachtwagens, voert een steeds verdergaande automatisering door. Er werd gezocht naar betrouwbare, repeteerbare en snelle spantechniek. Het bedrijf koos voor de hydraulische spanmiddelen van Roemheld, in ons land vertegenwoordigd door Laagland.

Doesburg Components, onderdeel van de Gietburg Holding, beschikt over een zestal robotcellen en een flexibel productiesysteem. In de naaste toekomst verder zal worden uitgebreid met een flexibele installatie met vier bewerkingscentra en zes robotcellen. In de robotcellen worden de producten één voor één op een pallet met hydraulische elementen opgespannen; het komt ook voor dat op één pallet twee symmetrische gietijzeren werkstukken worden gefixeerd. Enkele spanmiddelen kunnen, door het eenvoudig verzetten van enkele spanelementen, ingezet worden voor meerdere werkstuktypen. Bij de grotendeels manloze productie biedt hydraulische opspanning de gewenste snelheid, repeteerbaarheid en bedrijfszekerheid.

 

Doesburg Components Laagland Roemheld De spanmiddelen zijn alle door Roemheld ontwikkeld en gebouwd met standaardelementen uit het eigen programma (foto: Laagland)

 

De hydraulische opspanmallen zijn opgebouwd uit een manifold, een basispallet en een basisplaat met de Roemheld spanelementen en de door Doesburg Components zelf vervaardigde op- en aanlegpunten. Om interactie met spanen te voorkomen is het leidingwerk zoveel mogelijk in de basisplaat ondergebracht. De gietstukgewichten variëren tussen de 1 en 100 kg, het accent ligt historisch op onderdelen tussen 15 en 35 kg, maar door vergaande automatisering en robotisering wordt het bereik in de zwaardere gewichten steeds toegankelijker. Door middel van speciale ondersteuningspunten worden trillingen tijdens de bewerking gedempt, om zo de gestelde maatvoering te realiseren. Een bedrijfszekere opspanning wordt gegarandeerd door een bestuurde terugslagklep; de klemkracht varieert van 180 tot 200 bar. Roemheld wordt in ons land vertegenwoordigd door Laagland.

 

Metaal Magazine schreef vorig jaar over de investeringen en verregaande automatisering bij Doesburg Components, zie hier voor informatie over de automatisering en kijk hier voor de fotoreportage die we destijds maakten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven