Ga naar hoofdinhoud

‘Robotisering houdt kostprijs in de hand’

“Als je in Nederland geautomatiseerd produceert, is het kostprijsverschil met China niet groot”, zegt CEO Frank van Schaaijk van DM Wheel Systems (links).

Productie naar Azië overhevelen? DM Wheel Systems uit Boxtel is er in het verleden wel gaan kijken maar zag de meerwaarde niet. Nu haalt het familiebedrijf klanten binnen die om diverse redenen juist weer kiezen voor reshoring. De Nederlandse fabrikant kan de kostprijs in de hand houden en weet te groeien in een krappe arbeidsmarkt, dankzij robotisering van de CNC-machines.

Toen DM Wheel Systems in 2007 uit een fusie is ontstaan, waren er in Nederland nog maar twee fabrikanten van zwenk- en bokwielen over. Beide met een verouderd productieapparaat.

“De andere productiebedrijven waren toen al in polonaise naar Azië gegaan”, zegt CEO Frank van Schaaijk, die samen met zijn broer Christian (CTO) de derde generatie in het familiebedrijf is.

De broers zijn zelf ook in China gaan kijken voor productiecapaciteit. “Er waren problemen met hoeveelheden en omloopsnelheid van de producten. Dan zouden de dozen met producten voor DM Wheel Systems naast die van de concurrent staan. Hoe moet je je dan onderscheiden?”

In plaats daarvan kozen zij ervoor om in Nederland te blijven en het bestaande machinepark te moderniseren. Met nauwkeurige CNC draaimachines en bewerkingscentra, meestal met stafaanvoer en tegenwoordig ook met robots.

Weinig kostenverschil met China

“Als je in Nederland geautomatiseerd produceert, is het kostprijsverschil met China niet groot. Je hebt dan ook niet de megagrote aantallen nodig, maar je zit wel dicht bij de klant”, zegt Frank van Schaaijk.

Klanten waarderen dit volgens hem steeds meer, zeker nu de lange aanvoerketens regelmatig verstoord raken. “Klanten zoeken leverbetrouwbaarheid.”

Bovendien durft hij een constante en hoge kwaliteit te garanderen. Dit is belangrijk omdat het Nederlandse bedrijf zich richt op de hoogwaardige wielsystemen voor uiteenlopende toepassingen, van draaideuren tot en met complexe bagage-afhandelingssystemen.

In eigen huis produceren

DM Wheel Systems levert complete modules, voor de helft maatwerk, voor de andere helft standaardsystemen tot een draaglast van 20 ton.

De systemen worden zo goed als volledig in eigen huis geproduceerd. “Dan zijn de kwaliteit en alle toleranties van het totale product onze verantwoordelijkheid” , zegt Frank van Schaaijk.

“Het systeem gaat pas weg als alles past. Wij nemen zo voor onze klant een deel van de supply chain over. Bovendien ga je kostprijstechnisch anders denken als je alles onder één dak maakt.”

Met deze formule is het Boxtelse familiebedrijf volgens hem zo succesvol dat er inmiddels klanten zijn die de wielsystemen in Boxtel laten produceren voor toepassingen in Azië.

Robotisering met BMO

Basisvoorwaarde voor én kwaliteit én een goede prijs is een stabiel én geautomatiseerd productieproces in het verspanen van de losse componenten, met toleranties tot 0,005 mm.

Daarom heeft DM Wheel Systems drie jaar geleden de eerste robotcel in huis gehaald: een BMO Platinum 50 met 7 productlades. Deze robotcel staat gekoppeld aan een DMG Mori NLX 2500 CNC-draaimachine.

Daarna volgde een tweede cel van dit type, eveneens met 7 lades voor het ruwe materiaal en de afgewerkte stukken, die geplaatst is bij een DMG Mori CTX 450 draaifreesmachine, de eerste in Nederland.

Stabiel en manarm productieproces

De combinatie van de BMO Platinum robotcellen met de CNC-precisiemachines van DMG Mori leveren een stabiel en manarm productieproces op, geeft de Boxtelse fabrikant aan.

“We leveren hoogwaardige producten, daarom kiezen we voor hoogwaardige machines en automatisering zodat we ’s nachts ongestoord kunnen draaien.”

Een operator van DM Wheel Systems bij een DMG Mori CLX 450 TC, gekoppeld aan een BMO Platinum 50 robotcel met 7 laden (links).

Volgende Platinum robotcellen

Begin 2023 zet DM Wheel Systems de volgende stap: dan komt de derde robot van BMO Automation voor het beladen van een CNC-draaibank. Ook wordt het eerste 5-assig bewerkingscentrum van het bedrijf in gebruik genomen, met dan inmiddels de vierde Platinum-cel van BMO.

Deze robot plaatst zowel materiaal en producten als pallets met opspanmiddelen op de CNC machine. “Daarmee gaan we niet alleen de 5-asser beladen maar ook een DMU 3-assig bewerkingscentrum.”

Aantrekkelijk als werkgever

De moderne productie met automatisering, maakt DM Wheel Systems aantrekkelijk voor klanten én voor potentiële werknemers.  “We zitten hier tegen de Brainport-regio aan; dat heeft voor- en nadelen”, vertelt Frank van Schaaijk.

Hij vindt dat je niet moet klagen over hogere salarissen. Robotisering helpt daartegen. “Het betekent wel dat je als werkgever moet investeren in je personeel.”

Bij DM Wheel Systems loopt die aandacht uiteen van een kantine die is ingericht als bruin café tot een gym die in het bedrijf is aangebracht. Ook krijgen de medewerkers een bijdrage vanwege de hoge energierekening.

Iets extra’s doen

“We proberen iets extra’s te doen. Jongeren zoeken quality time. Thuis ontbreekt vaak de tijd. Als ze op het werk gesport hebben, houden ze die tijd thuis over.” Met dit soort zaken probeert hij een aantrekkelijke werkgever te zijn voor wie liever in een familiebedrijf werkt.

“De jonge generatie wil best werken; ook op een zaterdag als het moet, maar niet elke zaterdag.” Dankzij de automatisering van de CNC-machines, maar ook het werken met een lasersnijmachine of lasrobot loopt de productie door met minimale bezetting of onbemand.

“We werken hier van 6 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds in twee ploegen. Overdag doen we de moeilijke producten, met nauwe toleranties. Daarna stellen we om voor de avond en nacht. We proberen zoveel mogelijk met de automatisering en robots te doen.”

Partnership en passie

Voordat Frank en Christian van Schaaijk de eerste stap richting automatisering hebben gezet, hebben ze zich georiënteerd in de markt voor robotbelading.

“We zochten vooral een stabiel systeem, dus een industrierobot en geen cobot”, aldus Frank van Schaaijk. “Daarnaast geloof ik nog steeds in de relatie met je leveranciers. Wij zoeken altijd een partnership. Dat gevoel zat goed bij BMO Automation.”

“Het is een bedrijf in opmars, net als wij; je merkt de passie waarmee ze de robotsystemen ontwikkelen.” En dat is ook voor de twee broers belangrijk. “We hoeven niet het grootste bedrijf te worden, maar we willen wel een mooie tent. We willen iets moois neerzetten voor de toekomst.”

Lees ook:

‘Bied meerwaarde via automatisering’ (19 december 2019)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven