Robotarm voor mechanisch én vacuümgrijpen • Metaal Magazine
Nieuws

Robotarm voor mechanisch én vacuümgrijpen

Twee Duitse bedrijven in grijpers (Zimmer en Schmalz) hebben de handen ineengeslagen voor de ontwikkeling van een nieuwe gereedschapswisselaar voor robots. De Match maakt moeiteloos wisselen tussen mechanisch en vacuüm grijpen mogelijk. Hierdoor wordt het aantal toepassingen bij robots vergroot. (Artikel bevat premium extra’s.)

Mechanisch of vacuüm?

Welke grijper het beste past bij een bepaalde toepassing is niet altijd duidelijk. Sommige producten laten zich beter mechanisch oppakken, anderen juist met vacuümtechnieken.

Toenemende flexibiliteit in het proces zorgt ervoor dat de cobot niet één type product, maar een mix van productsoorten krijgt voorgeschoteld, die deze allemaal moet kunnen handlen.

De gebruiker heeft twee mogelijkheden: hij kiest een multifunctionele grijper die geschikt is voor een grote productvariatie, of hij rust de cobot uit met een wisselsysteem.

Multifunctionele grijper?

Een multifunctionele grijper kan behoorlijk prijzig zijn als de productvariatie groot is. Enerzijds omdat meerdere functies in een grijper stoppen vaak maatwerk is en dus de nodige ontwikkelingskosten met zich meebrengt. Anderzijds omdat extra functies doorgaans zorgen voor een zwaardere grijper  en dat gaat ten koste van de payload.

Snelwisselsysteem?

Om deze reden zijn er snelwisselsystemen op de markt. Hierdoor kan telkens de meest efficiënte standaard grijper voor een specifiek producttype worden toegepast. Althans, als deze op hetzelfde grijperprincipe berust.

Bij het afwisselend inzetten van mechanische en vacuümgrijpers wordt al snel een belangrijke beperking van het snelwisselsysteem duidelijk: de doorvoeren zijn namelijk geschikt voor servo óf voor lucht. Niet voor allebei.

Match: Geen scheiding meer

Met de Match behoort deze ‘klassieke’ scheiding tussen grijperprincipes tot het verleden. Het geheel nieuw ontwikkelde wisselsysteem is van Zimmer en Schmalz.

Zimmer Group is van oudsher sterk in mechanische grijpers. Voor Schmalz geldt sinds jaar en dag hetzelfde voor vacuümgrijpen. Voeg daarbij dat de Duitse bedrijven praktisch buren zijn, en je vraagt je af waarom niet eerder ‘gematcht’ is tot een gezamenlijk product.

‘Gemeenschappelijk belang’

“Zimmer en Schmalz kennen elkaar heel goed”, zegt Jeroen van den Heuvel, die met ZVS Techniek het distributeurschap van Zimmer producten in de Benelux verzorgd. “We bedienen zowel in Duitsland als in Nederland en België vaak dezelfde klanten, wat automatisch leidt tot een gemeenschappelijk belang: het zo goed mogelijk bedienen van die klanten.”

Van den Heuvel legt uit dat juist doordat het portfolio elkaar zo goed aanvult en nauwelijks overlapt, het samen werken aan projecten al lange tijd gebeurt.

‘Overbruggende oplossing’

“De lijnen tussen de bedrijven zijn kort. Toen klanten steeds vaker om een overbruggende oplossing voor mechanisch en vacuümgrijpen vroegen, kon er dan ook snel geschakeld worden. Men was ook niet bang om de kennis te delen die nodig is voor een echt geïntegreerde oplossing die net zo feilloos met Zimmer- als met Schmalz-producten werkt.”

Het eerste product dat de nieuwe ‘match’ heeft voortgebracht is een snelwisselsysteem voor een ISO 50-flensaansluiting met een payload van 30 kilogram. Volgens Van de Heuvel is dit een logische keuze, omdat dit niet alleen één van de hardlopers is bij de cobots, maar ook vaak bij de kleinere ‘gewone’ robots wordt toegepast.

“Uitgangspunten bij de ontwikkeling van het Match-portfolio is eenvoud en flexibiliteit”, aldus Van den Heuvel. Hij geeft aan dat er nog meer wisselsystemen onder de Match-noemer zullen volgen

‘Handmatig of automatisch’

“Een grijper kan handmatig in de wisselaar worden geklikt, of volledig automatisch. Het systeem blijft hierbij gewoon online. Hiertoe is voorzien in twee luchtdoorvoeren voor vacuüm of pneumatiek en een 14-pins elektrische koppeling voor zowel voeding als communicatiedoeleinden.”

Tevens is er een communicatiemodule die de verbinding met bovenliggende software van Zimmer of Schmalz verzorgt, bijvoorbeeld via de steeds vaker toegepaste IO-link. “Uiteraard is de wisselaar naast gebruikersvriendelijk ook zeer robuust met een levensduur boven de 100.000 cycli.”

‘Meerwaarde voor Benelux-klanten’

Ook Jan Nijhuis van Schmalz Benelux is blij met de samenwerking van beide Duitse ‘moeders’. “Ik zie een grote meerwaarde voor onze klanten in de Benelux. Met onze bedoel ik in dit geval dus ook die van ZVS.”

“Niet alleen hebben we nu een technische oplossing die hen het beste van twee werelden biedt, ook hebben we in één klap dubbele expertise in huis.” Voor mechanische grijpvraagstukken kunnen klanten terecht bij ZVS. Andersom geldt hetzelfde voor vacuümvragen, dat klanten terecht kunnen  bij Schmalz Benelux.

‘Gelijkwaardige match’

“Een mooie gelijkwaardige match dus”, zegt Nijhuis. “waarbij het zowel voor ons als voor de klant niet uitmaakt bij wie de nieuwe wisselaar wordt gekocht.”

Video, foto’s

Bekijk een video die de werking uitlegt en verdere foto’s (premium)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven