Nieuws

Robot voor magneetassemblies

RobofrOK (foto: Goudsmit).

Goudsmit toont de onlangs in gebruik genomen robot die het productieproces van magneetassemblies vereenvoudigt, op de TechniShow. Dergelijke magneten vinden hun toepassing in onder meer de automotive, high-tech, aerospace en medische industrie.

De Lean-werkmethode die het bedrijf tegelijk toepast, verhoogt bovendien de kwaliteitswaarborging van de magneet assembly en voorkomt tevens verspilling. Dit betekent meer efficiency en minder uitval. De robot ondervangt daarnaast alle problemen die een producent ondervindt bij het samenstellen van een magneetsysteem, zoals het verlijmen van gemagnetiseerde delen die aan elkaar kleven.

Een bijkomend voordeel is dat Goudsmit al in een vroeg stadium in het proces kan meedenken om de meest geschikte productiemethode voor het betreffende magneetsysteem te realiseren en dat zij deze met behulp van 3D-magneetberekeningen en rapid prototyping meteen kan testen.

RobofrOK

Het productieproces, voor onder meer magneetassemblies, wordt opgedeeld in stappen die ieder aan hun eigen kwaliteitseisen moeten voldoen en 100% in orde moeten zijn. Dat is terug te vinden in de naam van het proces: RobofrOK, met een robotkikker als symbool, staat voor ’First Run Okay’. Iets dat bijvoorbeeld in de Automotive industrie zeer belangrijk is. Zij streven naar een 0-PPM (nul parts per million) afkeur.

De door het RobofrOK proces gerealiseerde assemblages zijn onder meer magneetgrijpers, maar ook magneetspoelen, verlijmde magneetsegmenten of sandwichsystemen voor de high-tech en automotive markt. Voor magneetcomponenten bezit Goudsmit de ISO 9001:2008, ISO/TS 16949:2009 en AS 9100C certificeringen en het bedrijf streeft ernaar deze certificeringen ook voor de productieomgeving te realiseren. Ook dit is belangrijk voor genoemde industrieën.

Efficiënter assembleren

Een actuator is zo’n magneet-assemblage die een producent zelf kan assembleren, maar dat de robot efficiënter en beter kan. Een actuator kan bestaan uit een aantal Neodymium (Nd-Fe-B) magneetsegmenten die op een as gelijmd moeten worden. Dit kan handmatig maar aangezien de producent de magneten altijd gemagnetiseerd aangeleverd krijgt, moet hij ze eerst scheiden. Vervolgens is het zaak ieder magneetsegment op een as te plaatsen en gepositioneerd te houden totdat de lijm is uitgehard, waarna de volgende magneet gelijmd moet worden. Dit is een zeer arbeidsintensief proces en iedere volgende magneet ondervindt meer weerstand; hoe meer magneten hoe sterker het totale pakket wordt.

Goudsmit verwerkt de magneten eerst waarna tijdens het magnetisatieproces plaatsvindt. Een transportband voert de segmenten aan, waarna de robot ze eraf pakt. Vervolgens gaat het magneetsegment langs een camera om te zien of deze geen breuk of scheur vertoont en vindt hij zijn weg naar de magnetisatiespoel. Hierna legt de robot de segmenten één voor één in de tooling unit waar ze worden samengevoegd en gelijmd. De robot is niet gebonden aan een magneetformaat en is daarmee flexibel.

De robot is tijdens de TechniShow te zien op stand 10.F.038.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven