Robo-Mate onthult exoskelet voor industrie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Robo-Mate onthult exoskelet voor industrie

Robo-Mate is een exoskelet die de gebruiker ondersteunt en beschermt bij fysiek zware werkzaamheden (foto: Robo-Mate)

Het Europees onderzoeksproject Robo-Mate heeft een intelligent en comfortabel exoskelet ontwikkeld voor zwaar lichamelijk werk in productie-omgevingen en magazijnen. Het idee achter Robo-Mate is om de arbeidsomstandigheden voor fysiek belaste werknemers te verbeteren en repetitieve tiltaken te vereenvoudigen, waardoor blessures en ziekteverzuim verminderen.

Verschillende handmatige taken in de industriële productieprocessen en in magazijnen zijn moeilijk te automatiseren als gevolg van hun complexiteit. Dit is met name het geval in de werkzaamheden, zoals die worden gebruikt in de automotive, voedselverwerkende industrie of in magazijnen, waar relatieve zware lasten gehanteerd en getild worden, veelal kort cyclisch, of met piekbelastingen en vaak in niet optimale houdingen. Dit soort werk leidt tot grote risico op letsel, wat resulteert in een lage productiviteit, langdurige uitval en zelfs arbeidsongeschiktheid.

Robo-Mate

Het doel van het Robo-Mate project is om een intelligente en eenvoudig te manoeuvreren, en draagbare body exoskelet voor handmatig werk te ontwikkelen. Het project bestaat uit twaalf partners uit zeven Europese landen, waaronder belangrijke spelers uit de industrie en de academische wereld zoals bijvoorbeeld TNO. Het eerste Robo-Mate prototype is inmiddels klaar en werd 12 juni gepresenteerd bij Fraunhofer IAO. “Ons exoskelet bestaat uit modules voor de armen, de romp van het lichaam en de benen”, legt Prof. Dr. Wernher van de Venn, coördinator van het Robo-Mate project uit. De armmodules worden bevestigd aan de boven- en onderarm van de operator. Motoren verlichten zware lasten met een factor tien. De rugmodule is ontwikkeld met als doel om de rug te stabiliseren en te beschermen tegen rugblessures. De beenmodules ondersteunen het exoskelet, stabiliseren de benen en helpen bij het dragen van zware lasten bij het hurken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven