Roadshows Mazak succesvol • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Roadshows Mazak succesvol

In mei en juni dit jaar hield Mazak in Nederland en België een aantal Roadshows. Onder de naam ‘Hole in one met Mazak’ konden klanten een aantal lezingen volgen om aansluitend in een ontspannen sfeer een golfclinic te volgen of de golfbaan op te gaan. Metaal Magazine was te gast bij de laatste ‘hole-in-one’ op Golfbaan Delfland in Schipluiden.

Tijdens de Roadshow werd ingegaan op een viertal thema’s: het samengaan van laser en verspaning bij Mazak, de automatiseringsoplossingen van het Belgische bedrijf Robojob, ervaringen van Coronam met Mazak machines en tot slot werden de klanten bijgepraat over de nieuwste Variaxis machines. Erik Laar, specialist bij Mazak op het gebied van lasersnijmachines, liet de aanwezigen kennismaken met de nieuwste Optiplex 3015 lasersnijmachine. Dit is de eerste lasersnijmachine die onder de nieuwe gezamenlijke Mazak organisatie is ontwikkeld. De nieuwe machine valt onder meer op door zijn snelle wissel- en insteltijden. Dit snel wisselen werd mede mogelijk gemaakt door de aanwezige kennis bij de engineers van verspaningmachines op het gebied van gereedschapswisselen. De synergie van de gezamenlijke Mazak organisaties is dus nu al zichtbaar en merkbaar voor klanten.

 

Mazak 3015 optiplex

De nieuwe Optiplex 3015 lasermachine pakt automatisch de juiste nozzle voor een bepaalde dikte plaatmateriaal (foto: Paul Quaedvlieg)

 

Helmut de Roovere van Robojob gaf daarna een interessante presentatie over betaalbare automatisering bij metaalbewerkingsmachines. Via een aantal rekenvoorbeelden liet hij zien dat de marge van metaalbewerkers de afgelopen jaren flink is gedaald, maar dat door inzet van een eenvoudige robot inclusief productmagazijn deze marge weer te verbeteren is. Zonder hekken en zonder robotkennis kan de Robojob van toegevoegde waarde zijn voor elke metaalbewerker. Volgens Hugo Verlaak van Mazak heeft in 2015 nagenoeg elk metaalbedrijf wel een robot in de werkplaats staan. “Momenteel zijn 1 op de 3 aanvragen bij Mazak inclusief automatisering, hetgeen aangeeft dat de markt de voordelen van automatisering inziet. Vooral omdat de productiviteit omhoog moet en de vergrijzing binnen de metaal vragen om andere oplossingen.”

 

Daarna nam Marc Kroon van Mechanische Industrie Coronam het stokje over. Coronam, in 1963 opgericht, maakt vandaag de dag vooral kleine series complexe onderdelen van moeilijke materialen. Het bedrijf levert vooral aan de olie- en gasindustrie, de voedingsmiddelenindustrie en de machinebouw. De afgelopen jaren heeft het bedrijf fors geïnvesteerd in vijf nieuwe Mazak machines. Vooral omdat Mazak de juiste machine kon leveren voor het juiste product. Zo moest Coronam in 2008 snel een bepaalde machine hebben, omdat het werk niet uitbesteedt kon worden. Mazak leverde toen een Integrex e-500H-II. Daarna volgden nog een tweetal Quick Turn Smart draaibanken, een VTC-800/30 SR en als laatste werd een Megaturn Nexus 900 M aangeschaft. Hier worden veel flens-achtige producten op gemaakt.

 

Mazak Variaxis

De nieuwe Variaxis-serie bestaat uit stabiele machines met een grote Y-as voor complexe bewerkingen (foto: Mazak)

 

Tenslotte nam Eling Visser, account manager van Mazak Nederland, het woord. Hij ging verder in op de nieuwe Variaxis-serie, bestaande uit de j-500, i-600 en i-700. De j-500 is het instapmodel met vier assen simultaan en een positioneer-as, terwijl de i-600 en de i-700 beide vijfassig simultaan kunnen bewerken. De machines vallen op door de verbeterde ergonomie, een grote stabiliteit en nauwkeurigheid, een dubbele ondersteuning van de tafel en een slanke uitvoering van de spil. Nieuw zijn de intelligente functies, zoals active vibration control, thermalshield, safetyshield en de maintenance support. Allemaal functies die het de metaalbewerker makkelijker maken om het beste uit de machine te halen.

 

Mazak hole in one roadshow

Daarna gingen alle gasten en de Mazak medewerkers in ontspannen sfeer een golfclinic volgen. De golfers met meer ervaring en eigen golfclubs mochten de golfbaan op. Voor menigeen bleek het golfen nog best lastig, andere sloegen menig balletje ver weg (voor meer foto’s van het golfen, zie onze digitale fotoreportage)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven