Revamo breidt uit met lasercladden • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Revamo breidt uit met lasercladden

De lasercladcel stelt Revamo in staat om grote delen te herstellen van slijtage en beschadigingen (foto’s: Tim Wentink)

Revamo uit Meppel heeft dit jaar de productiemogelijkheden verder uitgebreid door lasercladden in het productieprogramma op te nemen. Dit houdt in dat het bedrijf nu zowel kan vlamspuiten, laseroplassen én verspanen.

Volgens Roelof Vedder, directeur van Revamo, is het een logische stap om ook het lasercladden aan het pakket toe te voegen. “Lasercladden heeft veel raakvlakken met het vlamspuiten waar we over de jaren de nodige expertise in hebben gekregen. Met lasercladden breiden we de mogelijkheden verder uit zodat we klanten meer oplossingen kunnen bieden om slijtageonderdelen te vernieuwen”, licht Vedder toe. Revamo is gespecialiseerd in het herstellen van versleten onderdelen, maar ook in het voorkomen van slijtage. Voor het lasercladden heeft Revamo een op maat gemaakte cel laten bouwen door Hornet Laser Cladding uit Barendrecht. Deze cel bestaat uit een draaitafel, een vaste tafel en een robot die uitgerust is met een laser. Tussen de centers kunnen werkstukken met een diameter van 1.600 mm, een lengte tot 3.700 mm en een massa tot 8.000 kg opgelast worden. Wordt er een bril ingezet dan is het mogelijk om tot een lengte van 4.850 mm opgroeiend te bewerken. Bij deze grote en afwisselende slijtage gevoelige delen voor bijvoorbeeld gasturbines en compressoren, zijn hoge kosten gemoeid. Het herstellen van deze onderdelen is dan ook interessant voor de klant. De slijtageplaatsen van een werkstuk worden voorzien van een nieuwe laag materiaal waarna Revamo het onderdeel tot originele staat kan nabewerken. Revamo heeft twee verschillende lasercladprocessen in huis. Het veelvoorkomende coaxiaal- en een lateraal-lasercladproces. Die laatste is dankzij de slanke constructie van de laserkop goed inzetbaar op moeilijk te bereiken plaatsen. Een camera met smeltbadbewaking zorgt ervoor dat het lasercladproces constant blijft, onafhankelijk van wanddikte en opwarming van het basismateriaal. De lasercladlagen zijn porievrij en hebben een goede hechting met het basismateriaal.

De laserkop met links een camera voor de smeltbadbewaking
De laserkop met links een camera voor de smeltbadbewaking

Vlamspuiten

Met vlamspuiten wordt plaatselijk een laag aangebracht om de eigenschappen van het onderdeel te verbeteren. Afhankelijk van de toepassing, de wensen van de klant en de eigenschappen van de materialen zijn slijtage gevoelige delen te herstellen of op voorhand te verbeteren met een slijtvaste laag. Er zijn verschillende materialen die als vervangende laag kunnen dienen. Zo is er bijvoorbeeld keuze uit  wolfram- en chroomcarbiden en keramiek. Ook is het mogelijk om een corrosievaste onderlaag met een slijtvaste toplaag op te spuiten. Het voordeel van vlamspuiten is dat er geen warmte ingebracht wordt in het basisonderdeel, waardoor er geen structuurverandering plaats vindt. Als voorbeeld gaf Roelof Vedder van Revamo een machinebouwer die de kritische onderdelen in de machine van een slijtvaste laag voorziet. Hiermee gaat de standtijd met vier tot zes keer omhoog.

Naast vlamspuiten en lasercladden is Revamo ook in staat om grote onderdelen te verspanen. Dit totaalpakket is volgens Roelof Vedder een belangrijke troef voor een goede en betrouwbare levering van onderdelen (foto: Revamo)
Naast vlamspuiten en lasercladden is Revamo ook in staat om grote onderdelen te verspanen. Dit totaalpakket is volgens Roelof Vedder een belangrijke troef voor een goede en betrouwbare levering van onderdelen (foto: Revamo)

DOOR: TIM WENTINK

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven