Renishaw Equator is nieuw meetalternatief • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Renishaw Equator is nieuw meetalternatief

De nieuwe Equator van Renishaw is een nieuw alternatief voor de traditionele productspecifieke meetopstellingen. Het principe van de Equator is gebaseerd op een gemakkelijk aan te passen parallelle kinematische structuur. Deze maakt snel scannen met vlotte tussenverplaatsingen mogelijk en biedt ook de stijfheid voor een indrukwekkende herhaalbaarheid tussen punten, die vereist is voor nauwkeurig meten.

De gepatenteerde kostenbesparende constructie kan snel vergelijkend meten om grote aantallen gemaakte producten te inspecteren. Het systeem is ontwikkeld en getest op de fabrieksvloer in samenwerking met vooraanstaande bedrijven in diverse sectoren. De Renishaw Equator is bedacht en uitgewerkt in nauw overleg met gebruikers van meetsystemen in de productieafdelingen van de auto-, luchtvaart- en medische industrie. Het resultaat is een snel en lichtgewicht meetsysteem met een hoge herhaalbaarheid, voorzien van een ‘druk op de knop’ gebruiksgemak. De Equator wisselt in seconden tussen producten, wat ideaal is bij flexibele productieprocessen of producten die van meerdere machines komen.

 

Hogere herhaalbaarheid

Het meetsysteem herconfigureren als gevolg van productwijzigingen of om nieuwe producten te meten, gebeurt met het industrieel gangbare DMIS-programmeren en kost maar een fractie van de tijd die het neemt bij het conventionele productspecifieke meetopstellingen. De Equator systemen zijn leverbaar met software op twee niveaus: een programmeerbare versie waarmee productie-ingenieurs DMIS-programma’s kunnen maken en een voordelige versie waarmee op de werkvloer de programma’s uit te voeren maar niet aan te passen zijn. Beide softwareniveaus bevatten het intuïtieve Modus Organiser bedieningspakket.

 

Renishaw Equator in actie

De Equator meettechnologie met hoge herhaalbaarheid is gebaseerd op de traditionele vergelijking van gemaakte producten met een referentieproduct (foto’s: Renishaw)

 

Gekalibreerde CMM

De master hoeft geen duur speciaal product te zijn zoals bij de traditionele productspecifieke meetopstellingen. Het volstaat om een gemaakt product te meten op een coördinatenmeetmachine (CMM) om de vormvariatie ten opzichte van CAD of tekening vast te stellen. Van elke CMM met welke programmeersoftware dan ook zijn de resultaten te configureren voor gebruik door de Equator software. De besturing van de Equator is speciaal op het systeem afgestemd, en vormt een veilige en robuuste werkomgeving voor de software van het Equator meetsysteem. De besturing lijkt op die van bewerkingsmachines, maar kan daarnaast Equator-specifieke Windows applicaties uitvoeren. Gebruikers kunnen DMIS-programma’s maken en uitvoeren, meetinstellingen veranderen, en gegevens of programma’s overzetten.

 

Voordelig opspannen

In vergelijking met productspecifieke meetopstellingen spaart de Equator aanzienlijke opspankosten uit. Dure precisie-opspanningen zijn namelijk niet nodig, omdat het product wordt gepositioneerd binnen 1 mm van de plaats waarop de master is gemeten (wat geen merkbaar effect heeft op de herhaalbaarheid) en de oriëntatie en het nulpunt van het product worden vastgesteld op het product zelf.

 

Renishaw Equator heeft parallelle kinematische structuur

De Equator heeft een parallelle kinematische structuur voor hoge scansnelheden en een indrukwekkende herhaalbaarheid

 

Inclusief styluswissel

Nog meer veelzijdigheid biedt het specifiek op de Equator afgestemde styluswisselrek. Het rek maakt het mogelijk om in de cyclus automatisch SM25 stylusmodules te wisselen. De SM25 modules worden gekoppeld aan de welbekende SP25 CMM-taster, waardoor de Equator van stylusconfiguratie kan veranderen zonder tussentijds kalibreren. Het wisselrek bevat maximaal zes styluscombinaties tegelijk. Deze kunnen gebruikt worden voor een enkelvoudig complex product of voor meerdere producten van verschillende geometrie.

 

De Equator is toe te passen geautomatiseerde productiecellen, door hem aan te sluiten op een robot via de als extra leverbare I/O-interface of door de meetresultaten te laten doorgeven aan een SPC-pakket. Sommige SPC-pakketten bieden ook een aansluiting op moderne machinebesturingen om instellingen bij te werken, zodat de procesbesturing werkelijk automatisch wordt.

 

Renishaw Benelux is gevestigd in Breda. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven