Nieuws

Rek- en stootvast staal voor hijsen

Strenx 1100 Plus, speciaal voor hefwerktuigen en hefapparatuur (foto: SSAB).

SSAB heeft de nieuwe hogesterktestaalsoort voor constructies beschikbaar op Bauma München. Het gaat om Strenx 1100 Plus-bandstaal; warmgewalst, hoogwaardig staal. Het heeft volgens de staalproducent een sterkte van 1100 MPa en uitstekende laseigenschappen en las- en buigprestaties, met name in gieken, frames, kranen en andere hijsapparatuur.

Als onderdeel van het 1100 MPa-bereik van Strenx-performancestaal brengt Strenx 1100 Plus een betere lasnaadsterkte die ideaal is voor de hijssector. Dat maakt lichtere maar sterkere toepassingen mogelijk van hijsapparatuur die verder kan reiken, meer laadvermogen heeft en het brandstofverbruik verbetert.

Het materiaal werd vorig jaar november op Bauma China gelanceerd en is nu per direct beschikbaar.

‘Laszwakheden vrijwel geëlimineerd’

Lasnaden kunnen van oudsher zwakke schakels vormen in de hoogste kwaliteiten constructiestaal, zoals S1100 en S900. Maar met Strenx 1100 Plus worden dergelijke laszwakheden vrijwel geëlimineerd, aldus het bedrijf. Dit omdat de sterkte-, rek- en stootvastheidseigenschappen van het gelaste gebied voldoen aan de minimale garanties van het basismateriaal, stelt SSAB.

De optimale combinatie van sterkte en taaiheid van het gelaste en door warmte beïnvloede gebied biedt grote voordelen bij het ontwerpproces. Het ontwerp kan namelijk gebaseerd zijn op dezelfde minimale statische sterkte voor de hele applicatie, afhankelijk van de ontwerpregels. 

Geen voorverwarming vereist

Het bandstaal is ideaal voor geavanceerde constructies die bij de lasnaden passende sterkte vereisen en voor het hijsen van uitrustingen. Strenx 1100 Plus vereist volgens het bedrijf geen voorverwarming bij het lassen (op basis van CTS-tests volgens ISO 17642-2: 2005). Er kan dus op kamertemperatuur worden gelast, vergelijkbaar met andere staalproducten met een hoge rekgrens in de markt.  

SSAB somt verdere voordelen voor in de werkplaats op: Het uitzonderlijk schone staal en een nauwkeurig geregeld productieproces zorgen voor een consequent hoge kwaliteit en goed te voorspellen resultaten. Strenx 1100 Plus biedt tevens gegarandeerde vlakheid, dikte, buigzaamheid en gegarandeerde strakke toleranties.

Het aanbevolen interval voor warmte-invoer is zeer breed, met koeltijden, Δt 8/5, van 5 tot 20 s. Het biedt verder een optimale combinatie van sterkte en taaiheid in gelaste zone en door hitte beïnvloede zone.

Voor hefapparatuur

Met de nieuwe staalsoort kunnen producenten van hefwerktuigen en -apparatuur hun productiviteit verhogen en meer geavanceerde ontwerpopties realiseren.

SSAB staat op Bauma München (hal A6, stand 439) met voorbeelden van de nieuwe Strenx-klasse. Daar is ook een order te plaatsen. Het bedrijf kan tevens de resultaten van de staaltesten en -analyses tonen, en adviseren over upgraden.

Bekijk de technische specificaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven