Reijrink last volautomatisch met ProduLAS Balkenlasmachine • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Reijrink last volautomatisch met ProduLAS Balkenlasmachine

De gerobotiseerde Balkenlasmachine (BLM) van ProduLAS last bij Reijrink Staalbouw uit Esbeek volautomatisch

Reijrink Staalbouw uit Esbeek heeft voor het foutloos lassen van stalen profielen een gerobotiseerde Balkenlasmachine (BLM) van ProduLAS in gebruik genomen. Sinds enkele maanden is de machine met automatische aan- en afvoer van profielen tot 20 m in productie getest.

Anton Flipsen, directeur van ProduLAS: “Het aflassen van lippen, schotten, schetsplaten en kop- en voetplaten in de staalbouwbedrijven gebeurt momenteel nog overal handmatig. Met de BLM gebeurt dat met een lasrobot, waarbij de af te lassen balken volautomatisch worden aan- en afgevoerd en gebufferd. Enerzijds een grote besparing in las-en logistieke tijd; anderzijds krijg je foutloos gelaste balken, die op de bouw gegarandeerd passen, waardoor kostbare aanpassingen op de bouwplaats verleden tijd zijn”. In de werkvoorbereidingsoftware en de HMI (Human Machine Interface) van de BLM, wordt de volgorde van de te lassen balken bepaald en worden tevens de lasrobot en manipulatoren automatisch integraal aangestuurd. Alle laslijnen uit de 3D-tekening van de te lassen constructiebalken worden direct vertaald naar robotinstructies. Hierdoor kan de machine met één operator volcontinu produceren.

De ProduLAS Balkenlasmachine (BLM) is uitgerust met een automatische aan- en afvoer van profielen
De ProduLAS Balkenlasmachine (BLM) is uitgerust met een automatische aan- en afvoer van profielen

Modulenopbouw

Reijrink Staalbouw heeft vanaf het begin gekozen voor een uitgebreide lasapplicatie voor het automatisch aflassen van zijn grote balken, opgebouwd uit een aantal modules, maar er kan ook klein worden begonnen. Door de modulaire opbouw is het systeem uit te breiden  tot een geavanceerd lassysteem. Toon Reijrink, initiator bij Reijrink Staalbouw: “Vanaf het begin bleek al gauw dat er grote voordelen te behalen zijn met de BLM: een foutloze continue lasproductie, waarbij de las(loon)kosten aanzienlijk worden gereduceerd. Bovendien is het een geruststellende gedachte dat de gelaste balken die naar de bouw gaan gegarandeerd zullen passen, waardoor er geen oponthoud meer is op de bouwplaats”.

Samen met ProduLAS in Oosterhout werd de BLM met subsidie van de Europese Unie en met ondersteuning van het Op-Zuid-programma ontwikkeld.

V.l.n.r. Toon Reijrink-initiator, Erik de Boer-programmeur ProduLAS, Erik de Brouwer-operator Reijrink, Anton Flipsen-directeur ProduLAS bij de Balkenlasmachine
V.l.n.r. Toon Reijrink-initiator, Erik de Boer-programmeur ProduLAS, Erik de Brouwer-operator Reijrink, Anton Flipsen-directeur ProduLAS bij de Balkenlasmachine

2 reacties op “Reijrink last volautomatisch met ProduLAS Balkenlasmachine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven