Regels werken met straling overtreden • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Regels werken met straling overtreden

Veel buitenlandse werknemers die in ons land met mobiele meetapparatuur met een radioactieve bron werken, hebben niet het verplichte stralingspaspoort. Hierdoor is het voor de Nederlandse werkgevers niet na te gaan of hun buitenlandse radiografen aan teveel straling worden blootgesteld. Dat blijkt uit controles vorig jaar van de Arbeidsinspectie.

De inspecties vonden plaats op 52 locaties waar in totaal zestien Nederlandse en buitenlandse bedrijven niet-destructief onderzoek deden. Hierbij ging het om het maken van scans met sterke radioactieve bronnen of röntgentoestellen, op zoek naar mogelijke inwendige afwijkingen van bruggen, schepen of transportleidingen. Bij de controles van de Arbeidsinspectie bleek dat bij 70% van de buitenlandse werknemers het stralingspaspoort ontbrak of niet in orde was. De inspectie heeft overigens nergens een situatie aangetroffen waar werknemers onmiddellijk gevaar liepen om een hoge stralingsdosis te ontvangen.

 

Veiligheid

De Arbeidsinspectie heeft ook bekeken of de gecontroleerde locaties veilig waren en of de apparatuur in orde was. Op de helft van de locaties werden overtredingen geconstateerd. Deze hadden vaak te maken met het onvoldoende afbakenen van het werkterrein en het werken met niet gekeurde apparatuur. Bij eerdere inspecties was overigens ruim 70 procent van de locaties niet geheel in orde.

 

Vaste bronnen

Naast de inspecties op mobiele meetapparatuur controleerde de Arbeidsinspectie vorige jaar op het gebruik van vaste stralingsbronnen in onder meer musea, gieterijen, elektronicabedrijven en transportondernemingen. Bij deze controles bleek in 63% van de gevallen sprake van vooral kleine overtredingen van de regels.

 

Lees meer in de beide bijlagen:

  

pdf bestand  niet-destructief-onderzoek%5B1%5D_tcm290-305647

 

pdf bestand  kew-veegproject-2010%5B1%5D_tcm290-305646

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven