Ga naar hoofdinhoud

Recycling composieten via fragmentatie

Naast de fabricage van composietdelen, vereist ook de recycling van deze versterkte delen in toenemende mate aandacht. Met name voor de herverwerking van koolstofvezelversterkte delen is eigenlijk nog geen goede oplossing gevonden. Fragmentatie lijkt een oplossing.

Onderzoekers van Fraunhofer IBP onderzoeken momenteel of de zogeheten ‘elektrodynamische fragmentatie’ een manier is om CVK-delen te herverwerken. Hierbij wordt onder water een kortstondige, elektrische impuls opgewekt, met het effect van een TNT-explosie. Op deze manier zou het mogelijk moeten zijn om een composiet weer te scheiden in matrixdeeltjes en versterkingsvezels. Dit is ook mogelijk met een hoogtemperatuurpyrolyse, maar hiervoor is meer energie nodig.

 

Für das Recycling von Karbonfaser verstärkten Kunststoffen gibt es bislang noch keine wirtschaftliche Lösung. Forscher am Fraunhofer IBP arbeiten an der Weiterentwicklung des Verfahrens der elektrodynamischen Fragmentierung. (© Fraunhofer IBP)

Onderzoekers van het Fraunhofer IBP onderzoeken de recycling van koolstofvezelversterkte composieten. Lees hier persbericht van Fraunhofer IBP over recycling en duurzaamheid (foto: Fraunhofer IBP)

 

schema van elektrodynamische fragmentering

Schema van de fragmentering van composieten. Het geschiedt onder water. Enkele procesparameters: spanning 70 kV tot 500 kV, stroom tussen 10 kA tot 20 kA, impulsenergie tussen 10 J/cm tot 100 J/cm, vermogen tussen 100 MW tot 1,5 GW en een ontlaadtijd tussen 150 ns tot 400 ns (illustratie: Cleansky). Voor meer informatie zie ook de PDF hieronder:

 

pdf bestand  eco-disintegration_of_cfrp_by_el_dyn

Eén reactie op “Recycling composieten via fragmentatie

  • Hugo

    Goedendag, dank u wel voor uw zeer interessante bericht over Composieten en de recycling daarvan.
    Vriendelijke Groeten,

    Technasium

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven