Nieuws

Realtime inzicht verspaner in planning 

1

Het Werkzeugmaschinenlabor WZL van de Technische Universiteit in Aken start een meerjarig project voor de ontwikkeling van een digitale controle-unit voor op de productievloer. Hiermee kunnen verspaners hun eigen werkplanning direct koppelen aan de productieplanning. PrioTisch moet vooral de productie van enkelstuks en kleine series optimaliseren.

Als je vooral bezig bent met enkelstuks en kleine series, zonder repeat-orders, werken klassieke planningsmechanismen niet meer. Zeker niet als er regelmatig spoedorders en of orderwijzigingen tussendoor komen. Of speciale klantwensen die gevolgen hebben voor de planning en de aansturing van de productie. Dat zorgt voor onrust en productiviteitsverlies op de werkvloer. Precies voor dergelijke omstandigheden willen het WZL, de Aachener Werkzeugbau Akademie en twee bedrijven een nieuwe tool ontwikkelen. Deze moet de productiemedewerkers en –planners meer grip op hun werk geven.

Aantrekkelijkere werkplek

PrioTisch heeft tot doel om een device met software te ontwikkelen voor de medewerkers op de productievloer. Deze controle-unit is direct gekoppeld aan het planningssysteem van het bedrijf maar ook aan de systemen die op de vloer worden gebruikt. Het systeem geeft medewerkers inzicht in de gevolgen van de planning voor hun eigen werkzaamheden. Ze krijgen een tool in handen waarmee ze de  dynamische productieplanning in een bedrijf dat met high mix low volume productie bezig is, veel beter kunnen volgen.

Via het device kunnen ze rechtstreeks communiceren met het centrale planningsysteem. Doordat ze sneller kunnen inspelen op veranderingen in de planning, denken de initiatiefnemers van het project uiteindelijk doorlooptijden, productiviteit en de aantrekkelijkheid van een werkplek in de verspaning te verbeteren.

In de 3 jaar die het project duurt, willen de onderzoekers niet alleen het systeem ontwikkelen maar ook de eerste pilots in de maakindustrie uitvoeren. De twee bedrijven die meedoen zijn Schwarz, een matrijzenmaker, en IT bedrijf i2solutions, dat onder meer al een realtime OEE (Overall Equipment Effectiveness) dashboard ontwikkelt.

 

1 reactie op “Realtime inzicht verspaner in planning 

 1. Koen Raukema schreef:

  Lean Production Control (LPC) wordt succesvol toegepast binnen high mix low volume omgevingen. LPC omvat planning, monitoring, OEE, orderregistratie en kan communiceren met machines.
  LPC plant de orders optimaal in op kritische paden. Door orders ‘slim’ te combineren en/of splitsen resulteert dit in een capaciteitsbezetting van 100% op kritische paden. Om het plan te kunnen realiseren wordt dit zichtbaar gemaakt met monitoring.
  Monitoring is het visueel zichtbaar maken van de voortgang. Dit is een real time communicatiesysteem binnen de afdeling, maar ook afdelingoverschrijdend. Doordat het monitoren in de operatie plaatsvindt, wordt het systeem gevuld met werkelijke details. Met de details krijgt men inzicht in hun OEE en registraties, bijvoorbeeld nacalculatie. Zie: http://www.leanproductioncontrol.com
  Met vriendelijke groet,
  Koen Raukema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven