Re-manufacturing: duurzaamheid én voordelen voor maakbedrijf • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Re-manufacturing: duurzaamheid én voordelen voor maakbedrijf

Demonteren en reinigen van elektromotoren zijn de eerste twee stappen in het proces.

Re-use en Re-manufacturing kan een goede optie zijn om de machine- en maakindustrie te helpen met verduurzamen, richting circulariteit tegen 2050. Sommige Nederlandse bedrijven baseren hun verdienmodel hier nu al op, zoals ReMade in Holland.

“Ik merk dat het de laatste tijd een vlucht neemt”, zegt Eduard Lebbink van ReMade in Holland uit het Limburgse Horst in vaktitel MTL Metaal Magazine. “De mindset verandert.” Die mindset móet in zijn ogen ook veranderen.

Even goed of beter

Re-manufacturing is echt iets anders dan repareren. “Bij reparatie is een onderdeel kapot en dat herstel je. Bij re-manufacturing breng je het onderdeel terug naar de originele staat. Het moet even goed zijn of beter”, vertelt Lebbink. ReMade in Holland geeft daar zelfs garantie op.

Het bedrijf ontstond 30 jaar geleden toen kopieermachinefabrikant Océ besloot om met een regionale producent van elektromotoren in zee te gaan. Zo werden nog bruikbare onderdelen uit de kopieerapparaten gehaald die terugkwamen uit de lease. ReMade in Holland pakte dit op een meer structurele manier aan.

Ook retourstromen

Ondertussen richt ReMade in Holland voor klanten die de omslag naar re-manufacturing maken, retourstromen in. Zo is dat onder andere gedaan voor een Welzorg, dat scootmobielen inkoopt voor klanten. Het stuurt gebruikte elektromotoren naar de fabriek in Horst om ze weer geschikt te maken voor gereviseerde scootmobielen.

Eduard Lebbink: “De mindset is de grootste belemmering voor de omslag van lineair naar circulair.”

Lebbink kiest voor re-manufacturing vanuit een persoonlijke gedrevenheid. Het uit de grond halen van materialen zorgt voor schaarste én voor een impact op de leefomgeving. “We hebben de grens al lang overschreden.”

Van lineair naar circulair

Toch merkt hij dat het – ondanks alle aandacht voor duurzaamheid in de industrie – nog steeds moeilijk is om bedrijven de omslag te laten maken van lineair naar circulair.

Inkopers kiezen dikwijls nog voor de op het eerste gezicht goedkoopste oplossing, zonder naar de total cost of ownership te kijken.

De jonge generatie begint hier echter vragen bij te stellen. “Studenten van nu maken zich meer zorgen over de leefbaarheid dan toen ik 20 was; zij zijn ‘keen’ op andere normen en waarden. Dat geeft me een goed gevoel. Het point of no return is voorbij.”

Voordelen Re-manufacturing

Lees over re-manufacturing en de voordelen ervan in MTL Metaal Magazine. Dan gaat het niet alleen om directe voordelen voor duurzaamheid, maar ook om voordelen voor de bedrijven zelf in tijden van materiaalschaarste en onderbroken supply chains.

Denk aan de inzet van data, waaruit bijvoorbeeld gedestilleerd kan worden dat een ontwerp zwakke punten heeft. En dus verbeterd kan worden. Of dat ReMade in Holland wél snel producten of halffabricaten kon leveren waardoor lijnstops bij klanten konden worden voorkomen.

In MTL Metaal Magazine

Bekijk het hele artikel in MTL Metaal Magazine (pagina 19-21)

Nog geen abonnee? Bekijk de mogelijkheden
Krijg toegang tot alle premium content: Activeer uw account
Adverteren? Bekijk de advertentiemogelijkheden

Lees ook:

Brabantse maakbedrijven gezocht voor refurbishment (26 april 2023)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven