RDM Rotterdam krijgt ‘Fieldlab’ met metaalprinters • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

RDM Rotterdam krijgt ‘Fieldlab’ met metaalprinters

RDM Rotterdam wil Fieldlab in de tweede helft van dit jaar operationeel hebben (foto: RDM Rotterdam)

De haven van Rotterdam krijgt een eigen ‘Fieldlab Additive Manufacturing’ met 3D-metaalprinters. Op RDM Rotterdam komen metaalprinters en een centrum voor het ontwikkelen van kennis op het gebied van metaal printen, 3D-scannen, 3D-ontwerpen en certificering.

Het Fieldlab biedt havengerelateerde bedrijven een gezamenlijke plek om ontwikkelingen op dit gebied te versnellen en samen te werken aan toepassingen voor de (maritieme) industrie. Het Fieldlab komt in het Innovation Dock op RDM Rotterdam. Het afgelopen jaar vond al een pilot project plaats voor 3D-printing van reserveonderdelen voor de maritieme industrie. De drie initiatiefnemers hiervan (InnovationQuarter, RDM Makerspace en Havenbedrijf Rotterdam) hebben ook het opzetten van het Fieldlab voorbereid. Het Havenbedrijf zet nu de stap een BV op te richten voor het Fieldlab en de benodigde initiële investeringen te doen.

Slimste haven

Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf, maakte de komst van het Fieldlab bekend tijdens de 3D-Printing Conference vorige week donderdag. Castelein vindt dat een Fieldlab hier op zijn plaats is: “3D-printing is veelbelovend maar ook complex. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Er zijn maar weinig bedrijven met voldoende expertise en middelen om zelf aan de slag te gaan met 3D-metaalprinten. Daarom nemen we het initiatief om een Fieldlab op te zetten waar bedrijven en kennisinstituten bij kunnen aansluiten. In de tweede helft van het jaar moeten we de eerste 3D-metaalprinter hier in gebruik nemen. Het Fieldlab is een logisch vervolg op het vorig jaar begonnen project om reserveonderdelen voor schepen te maken met 3D-printtechnieken. Rotterdam wil ’s werelds slimste haven zijn en voorop lopen in de toepassing van dit soort innovaties. Dat is goed voor het bedrijfsleven en goed voor de werkgelegenheid.”

Smart Industry

Smart Industry heeft het project de status van Fieldlab toegekend. Smart Industry is een samenwerkingsverband van het ministerie van Economische Zaken, VNO NCW, FME, TNO, KvK en ICT Nederland. Doel is de industrie competitiever te maken door de mogelijkheden die ICT biedt sneller en beter te benutten. Nederland heeft nu elf Fieldlabs. De investering in het Rotterdamse Fieldlab bedraagt enkele miljoenen. Een geavanceerde 3D metaal printer kost ongeveer € 1 miljoen. Hoe groot het Fieldlab wordt hangt af van de deelname van bedrijven en instellingen. Op dit moment hebben al vijftien bedrijven een intentieovereenkomst gesloten voor deelname aan het Fieldlab. Bedoeling is dat het Fieldlab in de tweede helft van het jaar operationeel is. Als over een aantal jaren het Fieldlab op eigen benen kan staan of 3D-metaal printen een algemeen toegepaste techniek is, wil het Havenbedrijf hier weer uit stappen.

https://www.youtube.com/watch?v=5md4yVSuX3w

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven