Ga naar hoofdinhoud

RapidPro verwacht 2000 bezoekers

RapidPro, het jaarlijkse evenement voor de totale keten van het snel maken van prototypes, het snel ontwikkelen van producten en het snel en efficiënt produceren, vindt plaats op 25 en 26 januari 2012 in Veldhoven. RapidPro omvat additieve manufacturing (3d-printing), rapid prototyping, rapid tooling, vacuümvorm technieken, gieten, meten, scannen en digitaliseren maar ook aan oppervlaktebehandelingen en grondstoffen.

Dit jaar wordt in een apart gedeelte van RapidPro ook aandacht besteed aan de mogelijkheden voor thuisgebruik rond het thema ‘RapidPro at home’. Els van de Ven, Manager Vakbeurzen en Congressen bij de organisatie Mikrocentrum, verwacht dit jaar 2000 bezoekers, ruwweg een verdubbeling ten opzichte van het al zeer goed bezochte evenement in 2011. RapidPro biedt met ruim 50 exposanten en een uitgebreid lezingenprogramma met diverse internationale sprekers een compleet overzicht van het volledige vakgebied inclusief de laatste trends en ontwikkelingen.

 

RapidPro 2012 Veldhoven

Voor het snel maken van prototypes is de 3D printing technologie uitermate geschikt (foto: Paul Quaedvlieg)

 

Voor wie bedoeld?

De huidige 3D-printers worden vooral toegepast in bedrijven die productconcepten ontwikkelen en tijd willen besparen door het zelf maken van modellen met 3D-printen. Gebruikers zijn o.a. actief in de medische industrie, lucht- en ruimtevaart, architectuur en machinebouw maar ook in de entertainmentindustrie zoals de game-industrie en de filmindustrie. Ook kunstenaars gebruiken 3D printers om hun creaties supersnel en met een grote mate van ontwerpvrijheid direct vorm te geven. Eigenlijk zijn de mogelijkheden onbeperkt en komen er voortdurend nieuwe applicatiegebieden bij.

 

Nieuwe mogelijkheden

Door het goedkoper worden van de 3D-printers komt deze techniek nu ook binnen bereik van consumenten en zelfstandige ontwerpers.  Zo worden er goedkope zelfbouwpakketten aangeboden van 3D-printers gebaseerd op open source technologie, maar zijn er ook goedkope kant-en-klare apparaten te koop voor thuisgebruik of voor professionele zzp-ers en kleine servicebedrijven. Het 3D-printen van zeer nauwkeurige onderdelen kan nu met een geometrische nauwkeurigheid van 15 micron en wanddiktes tot 0,1 mm. Naast snelle prototyping kunnen kleine (gepersonaliseerde) onderdelen gelijktijdig geproduceerd worden in seriegroottes tot bijvoorbeeld 2500 stuks.

 

Naast 3D-printen is er op RapidPro ook veel aandacht voor allerlei andere vormen van het snel maken van prototypes en producten en allerlei technologieën die dit ondersteunen. Het biedt de bezoeker de gelegenheid om een keuze te maken uit diverse alternatieven en de voor- en nadelen van alle technologieën eenvoudig naast elkaar te zien en te kunnen vergelijken.

RapidPro 2012 vindt plaats op 25 en 26 januari in Koningshof te Veldhoven. Zowel de vakbeurs als het congres zijn gratis te bezoeken. U kunt zich hiervoor aanmelden via de website van RapidPro 2012

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven