Ga naar hoofdinhoud

QRM ontwaakt metaal: produceren op order

Een beeldscherm geeft bij Interfocos door middel van een gekleurde code aan of de machines in bedrijf zijn, wachten, omgesteld moeten worden of een storing vertonen (foto: Interfocos/LVD)

Tijdwinst, daar draait het allemaal om bij Quick Response Manufacturing (QRM). Het inkorten van de doorlooptijden van order tot levering om precies te zijn. Dit kan bij uitstek voor metaalbewerkingsbedrijven het antwoord zijn op de stijgende vraag naar kleinere aantallen in talloze variaties. Nadat een jaar of acht geleden de eerste pioniers aan de slag gingen om hun organisatie op de kop te zetten, heeft de economische crisis ook andere plaatbewerkers wakker geschud. De ervaringen van Interfocos, De Wilde Metaal, MetaalCenter Driessen, Van Bussel Metaaltechniek en Heurkens & van Veluw Metaalindustrie.

De situatie bij kachelfabrikant Interfocos ontwikkelde zich allerminst rooskleurig nadat de Barbas houtkachels en Bellfires gaskachels in 2003 waren samengegaan. In plaats van dat de degelijkheid van Barbas en de creativiteit van Bellfires tot een succesformule zouden leiden, voerden traagheid en chaos steeds meer de boventoon. De levertijd bedroeg tien tot twaalf weken (niet handig als je in oktober bedenkt dat je een kachel wilt kopen) en de leverbetrouwbaarheid niet meer dan 27%. Er werden veel fouten gemaakt, het onderhanden liep op en de voorraden waren gigantisch, vooral van kachels die gedeeltelijk uit elkaar waren gehaald om er één kachel op maat voor de klant voor te maken. “We waren aan het breien en breien tot de trui niemand meer paste”, illustreert commercieel directeur Robert de Louwere de situatie in 2007. “We moesten om.”

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Metaalmagazine.nl.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Metaal Magazine. Ook kun je voortaan het Metaal Magazine online lezen.

Direct abonneren

Wist je dat je Metaal Magazine in de webshop kunt aanschaffen? Webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven