Prototype humanoïde robot toont visie van igus • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Prototype humanoïde robot toont visie van igus

Igus heeft een prototype van een ‘motion plastics bot’ ontwikkeld. Dat is een humanoïde robot die, aldus het bedrijf, de voordelen van hoogwaardige kunststoffen combineert met automatisering tegen lage kosten.

Het bedrijf doet al langer onderzoek naar humanoïde robotica. Sinds de overgang naar Industrie 4.0 zijn steeds meer taken geautomatiseerd. Nieuwe vormen van robotica profiteren daarvan.

“Maar robots kunnen ook dingen makkelijker maken in onze dagelijkse routines”, zegt igus. “Een humanoïde die zowel functioneel als vriendelijk is en menselijke eigenschappen heeft, kan mensen niet als machine, maar als partner ondersteunen.”

Eigen visie van igus

Er is gestage vooruitgang geboekt bij het onderzoek naar en de ontwikkeling van humanoïde robots. Zo ontwikkelt een onderzoeksteam aan de Technische Universiteit van Chemnitz een e-skin. Dit is een aanraakgevoelige elektronische huid waardoor humanoïde robots nog meer op mensen kunnen lijken.

Gedreven door de vraag in welke richting robotica zich kan ontwikkelen, heeft igus enige tijd gewerkt aan zijn eigen visie op een humanoïde robot – de motion plastics bot.

“Met de igus ReBeL en ons drytech gamma waren al werkende componenten beschikbaar om een robot te laten bewegen”, vertelt Alexander Mühlens, hoofd business unit Automation Technology and Robotics bij igus.

Geïntegreerde intelligentie, kunststoffen en betaalbaar

“De humanoïde robot is een project waar we aan hebben gewerkt met de robotica-experts van TruPhysics, een start-up uit Stuttgart, die de intelligente humanoïde hebben samengesteld uit onze motion plastics en andere componenten.” Hij is daar verkrijgbaar onder de naam Robert M3.

“We hopen dat de bot het samenspel zal demonstreren tussen geïntegreerde intelligentie en onze producten van hoogwaardige kunststoffen – tegen een betaalbare prijs.”

Lichtgewicht en onderhoudsvrij

Voor een lange levensduur zonder onderhoud bieden de igus tribo-polymeren in de motion plastics bot een duidelijk voordeel. Er zijn namelijk geen smeermiddelen nodig.

Tegelijkertijd zorgen hoogwaardige kunststoffen voor een lichtgewicht ontwerp. Zij reduceren het gewicht van de motion plastics bot tot slechts 78 kilogram bij hoogtes tot 2,70 meter en een spanwijdte van 1,50 meter.

Zelfrijdende agv

De motion plastics bot is voorzien van een zelfrijdende agv (automatisch geleid voertuig), een telescopisch lichaam en een hoofd met een geïntegreerd scherm en avatar voor interactieve communicatie.

Een ander centraal onderdeel is de igus ReBeL. Dit is een servicerobot met cobotcapaciteiten die wordt gebruikt als de armen van de bot.

De volledig geïntegreerde ‘tribo strain wave gear’ met motor, een absolute waarde encoder, een krachtbesturingssysteem en controller vormen samen de kern van de ReBeL.

Draagvermogen:

2 kg per arm

De motion plastics bot beweegt stapvoets en heeft een draagvermogen van 2 kg per arm.

Het wordt bestuurd als een open-source oplossing via het Robot Operating System (ROS). Dit komt omdat het gehele igus Low Cost Automatisering productassortiment in het ROS in kaart kan worden gebracht.

Met de motion plastics bot wil igus de voordelen van hun hoogwaardige kunststoffen voor beweging en hun expertise op het gebied van Low Cost Automatisering benadrukken om de ontwikkeling van de volgende generatie robots verder te bevorderen.

Gevaarlijke, eenvoudige en monotone taken

Mensachtige robots kunnen zowel gevaarlijke als eenvoudige en monotone taken uitvoeren, stelt igus.

In een professionele omgeving kan werk meer omvatten dan pick & place uitgevoerd door robotarmen. In de huishoudelijke sector kan een bot verschillende robots vervangen: hij kan autonoom stofzuigen, het gras maaien, boodschappen doen, koken, de was doen en allerlei andere taken uitvoeren – zelfs de verzorging van zieken.

Geen machine maar metgezel

Het is dan niet zomaar een machine, maar een metgezel die mensen voor lange tijd verlichting kan bieden, stelt Mühlens. “Zo’n robot is tot nu toe geassocieerd met hoge kosten, maar als je de mogelijke levensduur in aanmerking neemt, zou het zich op de lange termijn terugbetalen.”

“Het is ons doel om met componenten uit motion plastics eenvoudige, kosteneffectieve oplossingen voor humanoïde robotica aan te tonen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven