Project bio-gebaseerde coating • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Project bio-gebaseerde coating

EcoLine 3690 (links), vergeleken met een solventgebaseerde referentie, na 64 uur zoutneveltest.

Bedrijven die bewerkte onderdelen op een biologische manier willen beschermen tegen corrosie, kunnen bijvoorbeeld EcoLine 3690 van het Amerikaanse Cortec gebruiken. Dit is een nieuwe coating op basis van koolzaadolie. Sirris en Centexbel-VKC zijn een project voor biogebaseerde coatings gestart.

De gebruiksklare coating is gemaakt van 725 USDA-gecertificeerde biogebaseerde grondstoffen (koolzaadolie). Het laat een olieachtige beschermende film achter op het materiaal die niet opdroogt, meldt Sirris.

Tijdelijke bescherming

Een coating op basis van koolzaadolie kan tijdelijk bescherming bieden tegen corrosie onder extreme omstandigheden op zee of bij hoge vochtigheid.

De aangebrachte film kan op verschillende metaalsoorten worden aangebracht en is met een alkalisch reinigingsmiddel simpel te verwijderen.

Het is bijvoorbeeld ideaal voor toeleveranciers die voor anderen (met specifieke eisen) onderdelen produceren of bewerken en deze tussen het moment van opslag en verzending corrosievrij willen houden.

Minder vos

Grote voordeel voor gebruikers is ook dat de hoeveelheid vluchtige organische stoffen (vos) kan worden gereduceerd.

Hierdoor staan werknemers minder bloot aan producten op basis van minerale oliën en oplosmiddelen, die nogal eens in klassieke roestwerende middelen gebruikt worden.

De nieuwe coating helpt gebruikers tevens om te besparen op kosten voor verwerking van gevaarlijk afval.

Nieuw project

Het nieuwe project ‘Bio-gebaseerde coatings: een opportuniteit voor een duurzame onderneming en wereld’ van Sirris en Centexbel-VKC wil een antwoord bieden op de toenemende vraag naar producten van een meer duurzame oorsprong.

Dit project informeert over de mogelijkheden van het gebruik van biogebaseerde grondstoffen en de toepassingen ervan in coatings.

Geïnteresseerd?

Voor meer informatie, deelname aan dit project of het bespreken van eigen cases of innovaties op dit vlak, is contact op te nemen met Sirris.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven