Profion-analyse: onderhoud verantwoordelijk voor 200 miljard euro • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Profion-analyse: onderhoud verantwoordelijk voor 200 miljard euro

In de sector industrieel onderhoud zijn ruim 1000 bedrijven werkzaam met een gezamenlijke omzet van ca. 10 miljard. In de sector werken 100.000 mensen, van wie ruim 80% dagelijkse onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Zij verzorgen met die 10 miljard het optimaal functioneren van de ruim 200 miljard aan kapitaalgoederen in de Nederlandse industrie en daarmee de 245 mld euro productie van die industrie. De industrie geeft daarmee tussen de 2% en 8% van de Asset Base Value uit aan het industriële onderhoud.

Dit zijn de hoofdlijnen van een inventarisatie door Profion, de brancheorganisatie van de bedrijven werkzaam in het industriële onderhoud in Nederland. De studie is woensdag 22 maart in AHOY’ Rotterdam gepresenteerd tijdens het Profion-deel van het Industrial Maintenance Congres.

Industrieel onderhoud wordt gepleegd in de vele verschillende sectoren van de Nederlandse industrie, van proces- en chemie-industrie tot maak- en voedingsmiddelenindustrie. Daarin wordt gewerkt door ca. 900.000 mensen met een productie van ca. 245 mld euro.

Dit is meer dan 25% van de totale Nederlandse productie. Het industriële onderhoud is daarmee een belangrijke factor in de industriële prestatie en daarmee in de Nederlandse concurrentiekracht.

Profion concludeert uit de inventarisatie dat voor de branche industrieel onderhoud de belangrijke kansen en uitdagingen zijn:

  • kansen door marktgroei en meer uitbesteding, o.a. total maintenance;
  • kansen door innovatieve onderhoudsconcepten; bevorderen van de integrity van de installaties. Betrouwbaarheid, kwaliteit, omvang en kracht van de Nederlandse industrie hangen in belangrijke mate af van industrieel onderhoud. Dit onderhoud blijkt een onverwacht beslissende rol te kunnen vervullen. Het structureel versterken en verbeteren van dat onderhoud blijkt te kunnen leiden tot 4% vermindering van onderhoudskosten met tegelijkertijd een hogere output, betrouwbaarheid en veiligheid van de industriële productie.
  • kansen door nieuwe arbeidsverhoudingen met onder andere het bevorderen van nieuwe instroom, her, om- en bijscholing van huidige personeel, voorkomen van onbeheerste uitstroom vanwege vergrijzing en het inzetten van een verbeterd cq positief imago van de branche.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven