Proferro snijdt precisiedelen voor weefmachines met Ermak fiberlaser • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Proferro snijdt precisiedelen voor weefmachines met Ermak fiberlaser

Proferro snijdt met een Ermak fiberlaser onderdelen voor de Picanol weefmachines (foto: Proferro)

Voor het snijden van onder andere kleine precisieonderdelen voor de Picanol weefmachines, heeft Proferro, het productiebedrijf van Picanol, een Fibermak fiberlaser van Ermak in gebruik genomen. De Fibermak snijdt de kleine onderdelen uit dunne rvs-plaat (0,2 mm – 1,0 mm), braam- en trillingsvrij en met een kleine ruwheid op de snijkant (0.1 Ra).

Picanol is één van ‘s werelds grootste fabrikanten van weefmachines. Een derde van alle jeans wereldwijd wordt gemaakt uit stof die is geweven op Picanol weefmachines. De precisieonderdelen die Proferro op de Fibermak snijdt, zijn bedoeld voor de grijper-insertie voor de Picanol weefmachines. Deze bestaan vooral uit kleine dunne plaatonderdeeltjes die intern verder worden gebogen, thermisch behandeld en gepolijst. Christof Lenoir: “De grijper-insertie is een cruciaal onderdeel van de Picanol weefmachines. De nauwkeurigheidseisen die we daar aan stellen liggen dan ook erg hoog. Die onderdelen werden voorheen intern op een 1,5 kW CO2-laser gesneden, die technisch gezien aan vervanging toe was. Qua nauwkeurigheid, snijkwaliteit en snelheid hebben we met de Fibermak de lat nu een stukje hoger gelegd. Bovendien liggen de onderhouds- en energiekosten van de Fibermak stukken lager.”

Ook snijwerk voor derden

Landré, die sinds 2010 de plaatbewerkingsmachines van Ermaksan in de Benelux verkoopt, heeft de Fibermak fiberlaser met een tafelafmeting van 2,5 m x 1,25 m en een 2 kW IPG laserbron deze zomer bij Proferro geleverd. Christof Lenoir: “Naast de kleine onderdelen voor de Picanol weefmachines snijden we ook stukken voor onze technische dienst, proefstukken voor onze R&D afdeling en zetten we de fiberlaser tevens in voor toelevering aan derden.”

Selectieronde

Proferro heeft voor de investering verschillende leveranciers gecontacteerd. Christof Lenoir: “ Zowel Europese als Aziatische machinebouwers. Bij een bezoek aan de EMO in Hannover hebben we kennis gemaakt met Landré en Ermak. Zowel de prestaties als de prijs-/kwaliteitsverhouding leken ons meer dan goed. We hebben daarna onder meer Peter Bax in Weelde en Holland Shielding in Dordrecht als referenties bezocht, die uitsluitend positieve ervaringen met ons hebben gedeeld. De nodige opleidingen waren voldoende om snel te starten. Kort na de opstart konden we al snel in productie. Bij onregelmatigheden of probleempjes kunnen we altijd terugvallen op de support van Landré. Het feit dat deze leverancier een goede service organisatie heeft, is voor ons van groot belang. Want iedere stilstand van de machine kan grote gevolgen hebben bij de toelevering aan de montage van onze weefmachines.”

Proferro

Als productie-afdeling van de internationale Picanol Group met ruim 80 jaar ervaring in co-engineering, gietstukken, verspaning en testing, maakt Proferro onder meer frames, samengestelde mechanische componenten en proefstukken voor Picanol. Met meer dan 100 CNC-machines biedt Proferro machinale bewerking en assemblage van gietstukken. Door het combinatie van gieten, mechanische afwerking, montage en co-design, komt Proferro tegemoet aan de groeiende vraag naar grotere, technisch complexe kernintensieve onderdelen. Bekende machine- en apparatenbouwers voor onder meer agro-, constructie-, mining, compressoren en transmissies, maken deel uit van de Proferro’s klantenkring. Proferro beschikt daarvoor over een uitgebreid high-tech machinepark en tools voor precisiebewerkingen van onderdelen en precisieverspaning van gietstukken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven