Proefwerkstuk Sirris voor draaifrezen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Proefwerkstuk Sirris voor draaifrezen

Een van de proefwerkstukken in het onderzoek van Sirris naar de mogelijkheden van draaifrezen is een kubusvormig product (met afgeknotte hoeken) dat op de hoofdspil of op de subspil volledig kan worden afgewerkt. Elk hoofdvlak is op identieke wijze opgebouwd: acht sleuven (om de 45°), een centraal gat en aan de buitenzijde een dieper gelegen vlak.

In de driehoekige vlakken van het proefwerkstuk van Sirris bevinden zich drie sleuven (verdraaiing over 120°). Aangezien een draaifreescentrum vaak standaard is uitgerust met een klauwplaat is het uitgangsmateriaal gemakkelijkshalve cilindervormig. Fouten die met dit proefwerkstuk op te sporen zijn:

– uitlijnfouten tussen de freesspil en de draaispil;

– afwijkingen op de gereedschapslengte en -diameter (sleufbreedtes, sleufdieptes, gatdiameters); en

– afwijkingen ten gevolge van oriëntatiefouten van de freesspil (verschildieptes, vlakken).

 

Proefwerkstuk Sirris voor compleetbewerken draaifrezen

Groot voordeel van dit proefwerkstuk is dat het meerdere keren opnieuw kan worden ingezet. Enkel een bijstelling van de lengte van de vlakfrees en diameter en lengte van de spiebaanfrees volstaan om het afnamestuk meerdere keren opnieuw te verspanen (afbeelding: Sirris)

 

Compenseren

Mits de nodige machineknowhow bij de operator aanwezig is, kunnen deze fouten zonder hulp van de machinefabrikant worden gecompenseerd. De hoofdvlakken en driehoekige vlakken worden met een vlakfrees bewerkt. De sleuven en centrale gaten met een pocketfrees. Enkel de dieper gelegen vlakken aan de buitenzijde van elk hoofdvlak ondergaan twee bewerkingen: een vlakfreesoperatie aan de binnenzijde en een contourfreesoperatie aan de buitenzijde, telkens met dezelfde spiebaanfrees. Bij de contourfreesoperatie is de spiebaanfrees tevens anders georiënteerd. Omdat het centraal gat in het kopvlak als referentie voor de metingen op de 3D-coördinatenmeetmachine wordt genomen en dus zo nauwkeurig mogelijk dient te zijn (o.a. rondheid), wordt dit gat het best gedraaid in plaats van gecontourfreesd. 

 

In het komend nummer van Metaal Magazine het derde artikel over compleetbewerken op draaifreescentra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven