Nieuws

Precies op het moment dat de opleving in de Nederlandse industrie alsmaar sterker gevoeld wordt, presenteren meer dan 500 toeleveranciers zich in maart in de Jaarbeurs Utrecht. Blakend van zelfvertrouwen zullen de exposanten op de ESEF 2006 aantonen waarom produceren in Nederland nog steeds lonend is.

“Want dat is het”, klinkt het overtuigd uit de mond van projectmanager Gert Jan Braam van VNU Exhibitions, de organisator van de vakbeurs voor toeleveren, uitbesteden en engineering, ESEF 2006. Deze wordt van 14 tot en met 17 maart gehouden in de Jaarbeurs Utrecht, bijna gelijktijd met de machinebeurs Techni-Show. En die combinatie heeft twee jaar geleden voor een extra bezoekersstroom naar de ESEF gezorgd, iets waar Gert Jan Braam en zijn team nu weer op rekenen. “Maar niet alleen de ruim 32.000 vakbezoekers die we vorige keer hebben gekregen bewijzen het succes van de industriebeurzen. Vooral de business die de exposanten daarna hebben gekregen.”

Investeringsonderzoek
VNU Exhibitions heeft de investerings follow-up na de vorige ESEF en Techni-Show uitgebreid onderzocht. Binnen een half jaar na de beurs had meer dan een kwart van alle bezoekers orders geplaatst bij exposanten. Een kwart van hen heeft het leverende bedrijf pas op de beurs leren kennen. En een kwart van alle bezoekers heeft naar aanleiding van het beursbezoek nieuwe investeringsplannen gemaakt. Gert Jan Braam: “Ons onderzoek toont aan dat er in het eerste half jaar na de vorige Techni-Show en ESEF ruim 300 miljoen euro is besteed door de beursbezoekers. Oftewel 57.000 euro per bezoeker.”

Bijna een op de drie van deze orders betreft strategische producten, producten met een hoge toegevoegde waarde, bijvoorbeeld hoogwaardige componenten. Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat 69% van de bezoekers de beurs een geschikt medium vindt om zich op een strategisch product te oriënteren. “En door de combinatie van ESEF met Techni-Show kun je die make or buy beslissing nog scherper nemen. Ook dit jaar maken we die propositie weer”, aldus de projectleider ESEF 2006.

Veel interesse
De belangstelling vanuit de toeleveringsindustrie voor de ESEF 2006 is groot. De beurs is zo goed als uitverkocht. Het totaal aantal exposanten ligt hoger dan de vorige keer. Er wordt straks op meer dan 13.500 vierkante meter beursvloer geëxposeerd. Ongeveer 10% van de exposanten komt uit het buitenland, met name België, Duitsland en Zuid-Europa. Om het voor de Belgische bezoekers aantrekkelijker te maken, laat de beursorganisatie dit jaar voor het eerste de Techni-Show/ESEF Express rijden. Onderweg krijgen de bezoekers in de bus gratis koffie en kunnen ze hun beursbezoek voorbereiden. Ze worden voor de ingang van de beurs afgezet en ’s avonds kunnen ze met dezelfde luxe bus weer terug naar huis.

Sectoren duidelijker herkenbaar
Nieuw op de ESEF 2006 is dat de verschillende sectoren nog duidelijker herkenbaar zijn voor de bezoekers. Oppervlaktetechnologie, Metaaltechnologie en Systemen, Engineering & Electronics krijgen hun eigen gezicht, tot en met eigen relatiekaarten waarmee exposanten hun relaties kunnen uitnodigen. Dat geldt ook voor de sector Rubber- en Kunststoftechnologie, die voor het eerst als complete keten aan de beurs deelneemt. Doordat deze sector nu bijeen staat in hal 3, kan de inkoper die de beurs bezoekt nog efficiënter en beter zijn afwegingen maken.

Alle vier de sectoren worden op de beurs sterk geprofileerd met een eigen identiteit en profiel. “We geven ze zelfs een eigen entree”, legt Braam uit. Rubber- en Kunststoftechnologie in hal 3, Oppervlaktetechnologie in hal 2, Metaaltechnologie in hal 1 en 2 en Systemen, Engineering & Electronics met twee eigen entrees in hal 1. “Je kunt als bezoeker gericht naar één of meerdere deelbeurzen gaan.”

ERP Boulevard
Automatisering in de productieomgeving is al langere tijd een belangrijke trend in de maakindustrie. De laatste tijd wordt het belangrijker dat bedrijven naar de informatiestromen door hun bedrijf kijken. Aanbieders van ERP-pakketten en Management Informatie Systemen richten zich in toenemende mate op het industriële midden- en kleinbedrijf. Op de ESEF 2006 krijgen deze bedrijven hun eigen ERP-boulevard in hal 3. Overzichtelijk geclusterd en daardoor aantrekkelijk voor bezoekers.

EEA-Award
Op de eerste beursdag worden de winnaars van de ESEF Engineering Awards bekend gemaakt. Deze onderscheiding voor vakmanschap in engineering wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Opvallend noemt de projectmanager dat het overgrote deel van deze voormalige winnaars uiterst succesvol blijkt te zijn. Innoveren is zeker lonend, zo toont de geschiedenis van de EEA-Award aan.

Tijdens de ESEF wordt een breed scala aan activiteiten georganiseerd, naast de activiteiten bij de standhouders. Zo vindt wederom het NEVAT-NEVI inkoop seminar plaats. Thema is dit keer supply and relationship management. Naar verwachting zullen dan 100 industriële inkopers aan het seminar deelnemen.

Verder worden er Expert Meetings georganiseerd in samenwerking met Array Publications. Dit zijn ontmoetingen met engineers van uitbesteders en toeleveranciers op hoog niveau.

Tijdens de ESEF en Techni-Show vindt tevens de Nationale Plaatwerk Manifestatie plaats, evenals de beroepenwedstrijd Vakkanjers. De Nationale Plaatwerk Manifestatie wordt gezamenlijk met de brancheorganisaties Federatie Dunne Plaat, Dutch Suppliers of Sheet Metal Products, de Groep Plaatwerk Industrie en de VIMAG georganiseerd. ‘s Ochtends wordt er gestart met een plaatwerk ontbijt. In drie sessies worden belangrijke thema’s en trends door experts uit de industrie en wetenschap behandeld. Thema’s van de manifestatie zijn design en engineering, kosten, maakbaarheid en duurzaamheid van plaatwerkproducten.

In samenwerking met LINK wordt tijdens de beurs weer het ESEF Industriedebat georganiseerd. De VOM organiseert dit jaar een fiks aantal technologie- en trendworkshops in hal 2, waar de oppervlaktetechnologie staat. De Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie organiseert enkele extra activiteiten, waaronder een dagelijkse update van de innovatie prestatie contracten en een kunststof industrie seminar.

Last but not least: de Koninklijke Metaalunie richt een dagelijkse jong management infodesk in voor ondernemers en er worden op de seminarruimte op het Metaalunie collectief dagelijks korte workshops gehouden.

Matching
Veel bezoekers worden persoonlijk uitgenodigd door een leverancier op de ESEF. Nieuw is dit jaar dat bezoekers ook zichzelf via een leverancier kunnen uitnodigen. Dat kan via voorregistratie via de website. Op de website worden de digitale catalogi van de ESEF en de Techni-Show aan elkaar gekoppeld, zodat bezoekers op beide beurzen tegelijk kunnen zoeken naar interessante exposanten.

Op de beurs zelf zullen bezoekers nog beter opgevangen worden. Hostessen wijzen ze de weg. En overal zijn er informatiepunten. Er zijn verder meer servicepunten gepland, waar bezoekers een kop koffie kunnen drinken. En wie tussen 10.00 en 11.00 uur ’s ochtends komt, wordt op de ESEF weer ontvangen met een kop koffie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven