Producentenvertrouwen in vrije val • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Producentenvertrouwen in vrije val

Het vertrouwen van producenten in Nederland is in april op het laagste niveau ooit beland. Het kelderde van 0,2 in maart naar -28,7 in april. Deze forse daling alsmede het huidige niveau zijn sinds de start van dit onderzoek in 1985 nog niet voorgekomen. Dat meldt het CBS. Belangrijkste oorzaak ligt in de wereldwijde maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Het gemiddelde producentenvertrouwen van de afgelopen twintig jaar staat op 0,8. Het vertrouwen van de industriële ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en nu dus de laagste waarde (-28,7). Voor het eerst na september 2014 hebben negatief gestemde ondernemers de overhand.

(Bron: CBS)

Vooral het oordeel over de verwachte bedrijvigheid daalde ongekend fors, meldt het CBS, tot een ongekend laag niveau. Ook het oordeel van producenten over de orderportefeuille en over de voorraden gereed product verslechterde aanzienlijk.

Alle deelindicatoren negatief

Alle deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren negatief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal afnemen dan ondernemers die een toename van de productie voorzien.

Het aantal ondernemers dat de orderpositie klein vindt, heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille groot acht, gelet op de tijd van het jaar.

Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt, is groter dan het aantal dat de voorraden te klein vindt.

De daling van het producentenvertrouwen was in alle branches van de industrie de grootste ooit. Afgezien van de papier- en grafische sector en de aardolie- en chemische industrie staat het vertrouwen in alle branches op het laagste niveau ooit.

Producenten metaal: -32,7

De producenten van basismetaal en metaalproducten hadden na de producenten van transportmiddelen en van textiel, kleding en leer het minste vertrouwen, op korte afstand gevolgd door de elektrotechnische en machine-industrie.

Stond het vertrouwen bij de ondernemers in de metaal in maart nog op 0,7, in april kwam het uit op -32,7. Bij de elektrotechnische en machine-industrie was dit respectievelijk -0,7 en -27,1.

(Bron: CBS)

Bezettingsgraad machines: 74,2%

De bezettingsgraad van de machines en installaties in de industrie is bij aanvang van het tweede kwartaal 2020 uitgekomen op 74,2%.

Daarmee ligt de benutting van het machinepark op het laagste niveau sinds de start van de meting in 1989.

Duitsland ook fors in de min

Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (de Ifo-index) is in april naar het op een na laagste niveau ooit gedaald.

Alleen in maart 2009 was de index nog net iets lager. Wel was het de sterkste daling van het vertrouwen in een maand ooit.

Het oordeel over de verwachte bedrijvigheid staat, net als in Nederland, op het laagste niveau ooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven