Printen met koper op de Metal X • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Printen met koper op de Metal X

Koper printen op de Metal X (foto uit video Markforged).

Op de Metal X 3D printer kan nu ook 99,8% puur koper worden geprint. Producent Markforged heeft dit materiaal vrijgegeven voor deze printer. Dat opent nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van koper in toepassingen, met name waarbij vormvrijheid of thermische of elektrische geleidbaarheid van belang zijn.

Dat meldt 3D printmagazine. Dat koper nu wordt toegevoegd, komt omdat er veel vraag vanuit de markt voor is. Koper kan gebruikt worden bij additive manufacturing, bijvoorbeeld wanneer gevraagd wordt om vormvrijheid en andere productietechnieken hierin tekortschieten.

Geleidbaarheid

Ook kan het volgens de Amerikaanse producent een alternatief zijn voor toepassingen waarbij nu nog aluminium wordt gebruikt, maar waarbij thermische of elektrische geleidbaarheid belangrijk is. Koper heeft – vergeleken met aluminium – een elektrische conductiviteit die bijna het dubbele bedraagt.

Koper op spoel

De Metal X print met filament. Belangrijk voordeel is dat binnen 10 minuten van materiaal gewisseld kan worden. Koper is simpelweg met een spoel te plaatsen, waarna in de software de optie koper dient te worden aangeklikt.

Momenteel zijn materialen als 17-4PH Stainless Steel, Inconel 625, H13 Tool Steel, D2 Tool Steel, and A2 Tool Steel al beschikbaar.

Juist sinterprofiel

Dat niet alle materialen tegelijk worden toegevoegd, heeft met name te maken met het sinteren. Voor elk materiaal moet namelijk een juist profiel voor de sinteroven worden ontwikkeld.

Het aantal materialen wordt in de loop van de tijd verder uitgebreid. Later dit jaar volgen nieuwe opties, waaronder titanium.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven