Principe-akkoord over cao Metalektro • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Principe-akkoord over cao Metalektro

Theo Henrar (FME), Albert Kuiper (FNV) en Maurice Rojer ondertekenen het principe-akkoord (foto: FME).

Werkgevers en werknemers in de Metalektro hebben een principe-akkoord bereikt over een nieuwe cao. De overeenstemming is bereikt na maandenlange onderhandelingen en stakingsacties. Belangrijkste aspect waarover FME en de vakbonden FNV en CNV het nu eens zijn geworden, is een loonsverhoging van 5,3% over 2 jaar: 2,3% per 1 juli 2021 en 3% per 1 februari 2022.

De cao heeft een looptijd van 24 maanden en gaat met terugwerkende kracht in op 1 december 2020. Naast afspraken over arbeidsvoorwaarden zijn partijen overeengekomen een gezamenlijke strategische agenda te ontwikkelen voor industriepolitiek, arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen. De agenda is voor het einde van dit jaar uitgewerkt en wordt uiterlijk vanaf januari 2022 uitgevoerd, aldus FME.

“De technologische industrie staat voor serieuze uitdagingen voor de toekomst: economisch onzekere en grillige tijden, nationale en internationale industriepolitieke ontwikkelingen, de energietransitie, tekorten op de arbeidsmarkt en sterk veranderende opleidingseisen, veranderende behoeften van werknemers en de behoefte van ondernemingen om wendbaar te zijn om adequaat te kunnen reageren op alle veranderingen en daarbij ook nog te kunnen groeien.”

Daarom hebben de werkgevers en de vakbonden de handen ineen geslagen om deze uitdagingen gezamenlijk aan te pakken. De salarissen worden per 1 juli 2021 verhoogd met 2,3% en per 1 februari 2022 nog eens met 3%.

Compensatie gemiste loonsverhoging

Werknemers die al op 1 december 2020 in dienst waren, krijgen bovendien een eenmalige compensatie voor de gemiste loonsverhoging over de periode 1 december 2020 – 1 juli 2021 (2,3% over die 7 maanden).

FNV wil ook dat een vast contract de norm wordt. “En daarom krijgen minimaal 2400 uitzendkrachten gedurende de looptijd van de cao een vast contract aangeboden”, zegt FNV-bestuurder Metaal Albert Kuiper.

Zwaar werkregeling

Naast een loonsverhoging en perspectief op een vaste baan voor 2400 uitzendkrachten zijn ook afspraken gemaakt over uitwerking van het pensioenakkoord.

“Er komt in de Metalektro een regeling voor zware beroepen. Werknemers kunnen ervoor kiezen om eerder te stoppen met werken, tot drie jaar voor hun AOW-leeftijd”, zegt Arthur Bot, onderhandelaar CNV Vakmensen.

“Deze regeling gaat op 1 januari 2022 in en geldt tot 1 januari 2026. Werknemers die hiervan gebruik willen maken, moeten dit een half jaar van tevoren aangeven.”

Jeugdlonen worden afgeschaft

Ook deze sector kampt met vergrijzing en met een kleine aanwas van vers bloed. Kuiper: “Jongeren kiezen niet voor een baan in de techniek. Deze sector, de ruggengraat van onze economie, moet aantrekkelijk blijven voor jongeren. Blij zijn we dan ook met de afschaffing van de jeugdlonen op 1 januari 2022.”

“Jongere werknemers krijgen straks meteen een volwassen loon en gaan er daarmee flink op vooruit. Verder komt in de cao te staan dat vrouwen en mannen in dezelfde functie, met dezelfde opleiding, ook gelijk moeten worden beloond.”

Werkdruk terugbrengen

De werkdruk is in de metalektro ook een belangrijk onderwerp. Bot: “Een gezamenlijke werkgroep gaat daarom onderzoek doen naar het ontstaan en voorkomen van verlofstuwmeren en de mogelijkheden van een weekrooster van 4 x 9 uur.”

“Ook komt er meer aandacht voor de vraag hoe belastende roosters voorkomen kunnen worden. De verplichting tot overwerk wordt ook beperkt. Mensen mogen dan maximaal 10 uur per 4 weken overwerken. Zo kan iedereen ook gezonder oud worden in zijn baan.”

Patstelling doorbroken

De vakbonden zijn tevreden dat de maandenlange patstelling nu is doorbroken. Bot: “We zijn blij dat er een einde kan komen aan een conflict dat wat ons betreft onnodig was en veel te lang heeft geduurd.”

De cao in de Metalektro, een van de grootste van het land, verliep op 1 december 2020. De onderhandelingen liepen toen stuk. Dit kwam volgens de vakbonden omdat werkgevers volgens hen een ‘ondermaats eindbod’ deden.

Sinds eind januari voeren duizenden werknemers actie met talrijke ‘staakstraten’ door het hele land. Eerder deze maand was er nog een grote landelijke staking waar zo’n 4.500 werknemers aan meededen.

Nauwelijks NOW-steun

In de metaalsector is nauwelijks sprake geweest van het aanvragen van NOW-steun. De meeste bedrijven hebben de gehele coronacrisis doorgedraaid met goede bedrijfsresultaten.

Kuiper: “Ik ben blij dat werknemers daarvoor nu ook beloond worden. Er ligt nu een prima onderhandelaarsakkoord met daarin een loonstijging van 5,3% over 2 jaar: 2,3% per 1 juli 2021 en plus 3% per 1 februari 2022.”

Het principeakkoord wordt de komende weken ter instemming voorgelegd aan de leden van FME die onder de cao Metalektro vallen. Vakbonden leggen het principeakkoord de komende weken ook voor aan hun leden.

160.000 medewerkers

De cao Metalektro geldt voor ruim 1.000 grote en kleine bedrijven, waaronder Scania, Fokker, IHC, Damen, VDL Nedcar, ASML, Stork, Thyssen-Krupp, DAF en Siemens, met in totaal 160.000 werknemers.

Principe-akkoord

Download het principe-akkoord cao Metalektro 2020-2022

2 reacties op “Principe-akkoord over cao Metalektro

 • Over de voorwaarde betreft RVU is het oneerlijk tegenover maximale inkomen tot en met 4000 bruto. Zit je eroverheen met een klein bedrag dan gelden deze niet, dus is het voor velen niet haalbaar. Deze beperking is niet vermeld bij de overheid. Waarom deze in het CAO plaatsen?

 • Eric Scholte

  Ik lees op deze site:
  periode 1 december 2020 tot en met 1 juli 2021 (2,3% over die 7 maanden).

  Op de flyer van de FNV staat 7 x de maandloon van Juni 2021 en daar 2,3 % van.

  Zit wel een verschil tussen 7 x dezelfde maand of 7 maanden.

  Stel dat je in die 7 maanden ook ergens wat overuren hebt gemaakt. Of tellen de overuren niet mee in de berekening?

  Het gaat toch om de loonsverhoging per gewerkte uur? Daar horen de overuren ook bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven