PrimeTurning nu ook ‘binnenstebuiten’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

PrimeTurning nu ook ‘binnenstebuiten’

Sandvik Coromant komt, na de PrimeTurning-technologie voor uitwendig draaien, nu met een speciale CoroTurn Prime SL-kop die ditzelfde proces beschikbaar maakt voor inwendig draaien. Dit voorziet in een behoefte vanuit de olie, gas, lucht- en ruimtevaartsectoren en andere producenten met bewerkingsdiameters groter dan 90 mm en uitsteeklengten tot max 8-10xD.

In tegenstelling tot conventioneel inwendig draaien, betreedt bij PrimeTurning het gereedschap het materiaal aan de klauwplaatzijde van het werkstuk en verwijdert het metaal bij de beweging terug naar buiten, in de richting van de uitgang van het gat (van binnen naar buiten richting). Hierdoor is een kleine instelhoek mogelijk die significante productiviteitswinsten mogelijk maakt.

Er is ook een variant leverbaar met een omgekeerde tipzitting, waardoor PrimeTurning in de tegenovergestelde richting (van buiten naar binnen) uitgevoerd kan worden.

Twee soorten wisselplaten

B-type.
A-type.

Sandvik Coromant heeft twee soorten wisselplaten voor inwendig PrimeTurning: A-type (links) (voor profieldraaien, nabewerken en licht voorbewerken) en B-type (rechts) (voor voorbewerken tot nabewerken).

Toerental verdubbelen

Toerental en voedingssnelheden kunnen effectief worden verdubbeld met PrimeTurning. Dit is mogelijk omdat de kleine instelhoek en de hogere intredehoek voor dunnere en bredere spanen zorgen die de belasting en hitte wegleiden van de neusradius. Dit resulteert in hogere snijgegevens en/of een langere standtijd. En omdat er vanaf de rand af wordt verspaand, is er geen gevaar dat de spaan vastklemt, zoals dat wel vaak gebeurt bij conventioneel inwendig draaien.

Groot aantal combinaties

Met CoroTurn SL-koppen kunnen klanten een groot aantal gereedschapscombinaties samenstellen uit een kleine voorraad aan adapters en snijkoppen. SL-koppen zijn leverbaar in 40 mm diameter en zijn geschikt voor massief stalen baren en volhardmetalen baren, evenals met Silent Tools gedempte kotterbaren voor trillingsvrij inwendig bewerken.

In een verdere ontwikkeling, kan Sandvik Coromant nu de nieuwe -H3 geometrie aanbieden om eventuele zorgen over spaanbeheersing te elimineren. Dit kan van belang zijn bij het bewerken van koolstofarm staal en hogesterktestaal. De -H3 geometrie is leverbaar voor B-type wisselplaten in de soorten GC4325, GC1115 en H13A.

Spaanverwijdering en -beheersing

“De binnenstebuiten bewerkingscapaciteit die wordt geboden door de CoroTurn Prime SL kop oplossing in combinatie met PrimeTurning technieken, biedt uitmuntende spaanverwijdering en spaanbeheersing,” stelt Hakan Ericksson, productmanager – algemeen draaien bij Sandvik Coromant. “Fabrikanten kunnen op hun beurt een uitstekende oppervlakteafwerking realiseren, en tevens een hoge productiviteit langere standtijd en een hogere bezettingsgraad van de machine.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven