Prijzen industriële grondstoffen stijgen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Prijzen industriële grondstoffen stijgen

Op basis van de huidige PMI-standen voor de industrie in China, de eurozone en de Verenigde Staten verwacht ABN AMRO in de komende maanden een sterkere productiegroei.

In 2013 zijn de meeste basismetalen (aluminium, koper, nikkel en zink) gedaald in prijs ten opzichte van het begin van het jaar. Het komend jaar zullen de prijzen naar verwachting stijgen. De PMI-indexen in de belangrijkste metaal consumerende regio’s staan al enige tijd comfortabel boven de 50 indexpunten. Dit toont dat de activiteit in de industrie (in China, de eurozone, VS) verder aantrekt. De huidige macro-economische ontwikkelingen van de grootste metaal consumerende landen en cijfers van de metaal verbruikende sectoren bieden eveneens op korte termijn een goede basis voor groei in de cyclische metaalmarkten. Wel krijgen alle basismetaalmarkten volgens ABN AMRO in 2014 te maken met overaanbod. Maar doordat de koers van de wereldeconomie gericht is op verder aantrekkende groei, zal de vraag naar metalen ook blijven groeien en zullen cyclische metaalmarkten hiervan profiteren.

 

China

Voor China, ’s werelds grootste verbruiker van industriële metalen, verwacht ABN AMRO een economische groei van 8 procent in 2014. Een toenemende groei van de export en een stijgende binnenlandse consumptie zullen hieraan waarschijnlijk het meeste bijdragen, terwijl het tempo van de groei van investeringen in de infrastructuur geleidelijk zal afnemen. Hierdoor is naar verwachting weliswaar sprake van een lagere groei van de vraag naar industriële metalen, maar blijft deze relatief hoog.

 

Prijzen

In de staalsector zijn de fundamenten aan de beterende hand, gezien de positie van de productie PMI in de meeste regio’s. Maar doordat overcapaciteit in vooral Europa en China nog een structureel probleem vormt en de vraag nog relatief zwak is, zullen we hier nog geen significante verbeteringen zien op de lange termijn. Ook de aluminiumsector heeft te maken met overcapaciteit en hoge voorraden. Echter de vraag naar dit metaal zal het komende jaar solide blijven, waardoor de prijs licht zal aantrekken. In de overige basismetaalmarkten (koper, nikkel en zink) ziet de balans tussen vraag en aanbod er relatief beter uit. Op basis van historische prijsontwikkelingen blijkt dat in de eerste vier maanden van het jaar industriële metaalprijzen doorgaans een rally moment meemaken. Industriële metaalprijzen van afzonderlijke metalen zijn echter onderhevig aan een breed scala van (non)-economische factoren en fundamentele ontwikkelingen. Dit zal uiteindelijk bepalend en doorslaggevend zijn voor de prijsrichting. Op basis van de historische prijstrend, in combinatie met de sterke positie van de regionale productie PMI’s, denken wij dat op de korte termijn de prijzen voor industriële metalen zullen verbeteren.

 

Zie hier het persbericht van ABN AMRO met alle grafieken en tabellen: 

pdf bestand  Industriele Metalen Monitor-jan 2014

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven