Ga naar hoofdinhoud

Precisiefrezen bij Makino tijdens AMB

De nieuwe precisie-freesmachines F8 en F9 die Makino tijdens de AMB in Stuttgart presenteert, hebben na het gereedschapwisselen een afwijking in Z-hoogte van minder dan 2 micrometer gemeten in het werkstuk. Op het bed van deze machines kunnen werkstukken met een massa van 2500 kg.

Toch lukt het met de F8 en F9 dankzij een ‘look ahead functie’ om met een nauwkeurigheid van plus of min 0,02 mm in de vorm te blijven. Een oppervlakteruwheid van Ra 0,1 micrometer is haalbaar. Tijdens de AMB 2012 zal Makino ook de nieuwe U3 draadvonker die in maar drie stappen een oppervlakteruwheid van Ra 0,4 micrometer kan bereiken. Dit is een machine die ontwikkeld is als gevolg van het gevecht in de markt in China. In China hebben kleine en goedkope vonkmachines intussen een groot marktaandeel veroverd hebben.  

 

Vonken van koelkanalen in turbinebladen EDBV3 Makino

Ook toont Makino tijdens de beurs een nieuwe vonkboormachine, het type EDBV3, voor het vonken van koelkanalen in de nikkellegeringen van turbinebladen (foto’s: Makino) 

  

Hoogstandjes

Andere technische hoogstandjes waarvoor Makino tijdens de AMB 2012 aandacht vraagt is het frezen van grafietelektroden met een diameter van maar 50 micrometer, het voorverspanen van aluminium met een verspaningscapaciteit (MRR) van bijna tien liter per minuut, het vijfassig simultaan bewerken van titaan op het nieuwe T2 bewerkingscentrum en het frezen van hardmetaal dat een hardheid heeft van 75 HRc. In ons land wordt Makino vertegenwoordigd door Produtec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven