Prace, een mobiele productieassistent • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Prace, een mobiele productieassistent

De Prace productieassistent is een twee-armig zelflerend robotsysteem (foto's: Fraunhover IPT)

In het kader van het EU-onderzoeksproject Prace hebben wetenschappers van Fraunhofer IPA in samenwerking met partners uit de industrie een twee-armig zelflerend robotsysteem ontwikkeld. Prace staat voor “Productive Robot Apprentice” en het doel van het EU-onderzoeksproject is om met deze robot kleine productieprocessen geautomatiseerd plaats te laten vinden. De mobiele productierobot leert van de werknemer hoe bepaalde handelingen verricht moeten worden.

Prace leert door demonstratie. Het systeem volgt de handelingen van de werknemer en slaat deze informatie op in een kennisdatabase. Wanneer de robot zijn nieuw verkregen kennis toepast, kan de werknemer de handelingen corrigeren totdat het gewenste resultaat is bereikt. Binnen korte tijd kan Prace worden ‘geprogrammeerd’ voor het uitvoeren van verschillende handling en pick-and-place opdrachten. Dit vergroot de flexibiliteit, bespaart kosten en maakt het systeem aantrekkelijk voor kleine en middelgrote ondernemingen. De twee armen maken het mogelijk om de automatisering te versnellen en kan daarom binnenkort ook bij massaproductie worden toegepast. Momenteel wordt dit getest bij de productie van Bosch. De modulaire opbouw van de Prace zorgt ervoor dat het systeem kan worden uitgerust met individuele robotcomponenten. Tevens kan het systeem met andere systemen samenwerken.

De Prace robot bij het stapelen van metalen onderdelen
De Prace robot bij het stapelen van metalen onderdelen

Botsingscontrole

De Prace is gebaseerd op Fraunhofer IPA’s rob@work 3 platform, ABB’s dual-arm concept robot en een tracking systeem van Magellium en DTI. De wetenschappers van Fraunhofer IPA en Lund University hebben bovendien een controlesysteem geïntegreerd  waarmee botsingen van beide armen voorkomen kan worden, zonder dat er complexe programmeringen van de eindgebruiker nodig zijn. Verder is Prace in staat om real-time te reageren op dynamische veranderingen in zijn omgeving. Tijdens de Automatica 2014 in München (D) dat van 3 t/m 6 juni wordt gehouden, zal Prace bij een demonstratie verschillende handelingen verrichten voor de preparatie van een coating proces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven