Nieuws

Positief sentiment stuwt prijzen basismetalen

Een rol staaldraad bij FN Steel in Alblasserdam (foto: Tim Wentink)

De prijzen in de staalindustrie zijn gedaald, met de sterkste prijsdalingen in China en Europa. In China is nog steeds sprake van een grote overcapaciteit. Vanwege de zwakkere binnenlandse vraag vindt dit overaanbod zijn weg naar de internationale staalmarkten. Dit heeft een neerwaarts effect op de staalprijzen. Ook de prijs van ijzererts daalde fors door overaanbod, terwijl de prijs voor cokeskolen zich juist herstelde doordat het evenwicht in de markt verbeterde. ABN AMRO denkt dat de prijzen in de staalsector laag zullen blijven, zolang de overcapaciteit boven de markt blijft hangen. Ook de prijs van ijzererts blijft zwak, maar deze kan door een eindejaarsrally van de vraag weer opveren.

De macro-economische omstandigheden zijn nog steeds goed. De economische vooruitzichten en de verwachtingen voor de grote metaal consumerende landen werken volgens ABN AMRO gunstig uit op de vraag in de cyclische industriële metaalmarkten. Voor aluminium verwacht ABN AMRO dat de prijzen verder toenemen, hoewel het tempo van de stijging langzaam zal blijven. De huidige voorraden uitgedrukt in het aantal weken consumptie is nog steeds hoog in historisch perspectief. Dit voorkomt significante prijsstijgingen op korte termijn. Voor koper voorziet ABN AMRO ook sterkere prijzen, maar het groeitempo zal relatief laag blijven. De prijs wordt in dit stadium ingegeven door macro-economische ontwikkelingen en die kunnen erg volatiel zijn. Voor nikkel denkt ABN AMRO dat op korte termijn de prijs zal aansterken. Dit zal echter eerder het gevolg zijn van geruchten over het overheidsbeleid dan van daadwerkelijke verbeteringen in de vraag naar nikkel. De lange-termijnvooruitzichten voor de vraag zijn gunstiger. De vooruitzichten voor zink zijn volgens ABN AMRO op lange termijn ook goed. Deze zijn meer aanbod-gedreven (beperktere beschikbaarheid van ertsen).

Vooruitzichten voor industriële metalen op termijn positief

Hoewel de Amerikaanse economie goed blijft presteren, zijn de omstandigheden in andere grote metaal consumerende regio’s minder gunstig. Zo vertraagde de economische groei in China in het derde kwartaal. ABN AMRO verwacht dat deze groei verder zal worden afgeremd door correcties op de onroerendgoedmarkt en de aanpak van schaduwbankieren. In het tweede en derde kwartaal namen de zorgen over de vooruitzichten van industriële metalen vanuit China toe. Zowel in China als Europa, waar de economie zich zeer langzaam herstelt, is de vraag naar deze metalen relatief gezien laag. Op de langere termijn zijn de vooruitzichten volgens ABN AMRO positief. Het groeitempo in China zwakt weliswaar af, maar de volumes blijven relatief hoog. De vraag in de Verenigde Staten zal naar verwachting ook in de komende jaren stijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven