Polymere zonnecel rendabel als silicium • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Polymere zonnecel rendabel als silicium

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben voor het eerst haarscherpe 3D-beelden gemaakt van het binnenste van een polymere zonnecel. Zij hebben hierdoor een beter beeld gekregen van de nanostructuren in de cellen en de invloed hiervan op de prestaties van de zonnecel.

De onderzoekers werkten voor dit onderzoek samen met collega’s van de Duitse Universiteit van Ulm. De beelden geven nieuwe informatie over hoe polymere zonnecellen precies werken, cruciaal voor het verbeteren van de prestaties van deze klasse zonnecellen.

 

Goedkoop, buigzaam en lichtgewicht
Polymere zonnecellen kunnen op een drukpers ‘roll-to-roll’ geproduceerd worden, op hoge snelheden. Dit maakt deze technologie in potentie erg goedkoop. Ook zijn polymere zonnecellen buigzaam en lichtgewicht, hetgeen ze geschikt maakt voor toepassingen op voertuigen of kleding en in het design van gebruiksvoorwerpen.

 

Toekomst
De grootste uitdaging is het rendement van plastic zonnecellen omhoog te schroeven. De sleutel daarvoor ligt in het precies kunnen beïnvloeden van de vorm op nanoschaal van de lichtgevoelige laag. Bijvoorbeeld door materialen te ontwikkelen die een groter deel van het zonnespectrum kunnen gebruiken voor de omzetting naar elektriciteit.

 

Bron: TU/e

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven