Plug en magneet in één voor schone olie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Plug en magneet in één voor schone olie

‘Schone olie’ in productieprocessen is belangrijk. Olie met een hoge reinheidsgraad optimaliseert immers de prestaties van een machine maar verhoogt ook de veiligheid en betrouwbaarheid. Dimple heeft magnetische aftappluggen die kleine ijzerdeeltjes afvangen en bovendien fungeren als plug.  

In de praktijk vangen oplossingen als filters een grote hoeveelheid vuil af. Maar zij zijn niet in staat om ook de allerkleinste vuildeeltjes uit de olie te halen.

Dit zijn echter deeltjes die nét zo schadelijk zijn, interne slijtage veroorzaken en de olie sneller laten degraderen door hun schurende werking. Zeker wanneer het om harde magnetische deeltjes gaat, zoals ijzer.

Edjudina Trading Company uit het Friese Wijckel levert magnetische aftappluggen van Dimple. Deze relatief eenvoudige componenten maken gebruik van zeer sterke magneten die bestand zijn tegen hoge temperaturen en die bijna iedere met olie gevulde toepassing reinigen van magnetische deeltjes.

Hoe sterker, hoe schoner

Hoe sterker de magneet, hoe schoner de olie. Hiermee verlengen zij de levensduur van de olie, verhogen de betrouwbaarheid en efficiëntie van het proces én fungeren als indicator voor mogelijke toekomstige storingen.

De magnetische aftapplug is ontwikkeld door het Amerikaanse Dimple. Het is een combinatie van permanentmagneet en plug. De fabrikant bepaalt voor iedere toepassing welke combinatie de beste is en fabriceert en assembleert deze vervolgens conform klantwens.

In het eindproduct is gebruikgemaakt van de sterkste permanentmagneten die hun kracht niet verliezen en vervaardigd zijn middels nikkel-fusion-technologie. Hierdoor is de Dimple magneetplug bestand tegen hoge drukken en trillingen en gaat in principe een machineleven lang mee.

Werking start direct

“Door eenvoudig de standaard aftapplug te vervangen en in de drain opening of eventueel in een hydrauliekfilter te draaien, start direct de werking”, zegt Jerry Kramer, directeur/eigenaar van Edjudina Trading Company.

“Vervolgens heeft de aftapplug een dubbele functie. Ten eerste verwijdert hij de magnetische deeltjes uit de olie, ook de kleinste, waardoor deze een langere standtijd heeft (minder oliewissels) en de betrouwbaarheid van de machine verhoogt.

Ook indicator voor problemen

Daarnaast fungeert de plug als indicator voor mogelijk op handen zijnde problemen.

Wanneer in korte tijd veel ijzerdeeltjes door de plug worden vastgehouden, betekent dit bijvoorbeeld dat ergens in het systeem overmatige slijtage optreedt. Wellicht door een foutieve uitlijning, opgelopen schade of door andere redenen.

“Regelmatig de aftapplug controleren als vast onderdeel van het onderhoud kan zo belangrijke informatie opleveren en storingen of uitval voorkomen”, aldus Kramer

Toepassingen

De magnetische aftappluggen worden toegepast in de automotive, de industrie, lucht- en ruimtevaart, bij defensie, in de scheepvaart en in de landbouw. Bovendien is er voor wegmotoren een ruime keuze aan Dimple drainplugs.

Edjudina Trading Company vertegenwoordigt het product in Europa. Het bedrijf levert het onder andere via Interflon (specialist in industriële smeermiddelen). De aftapplug is ook direct bij Edjudina Trading Company te koop.

Inmiddels omvat het assortiment standaard 55 verschillende maten. Ook bestaat nog altijd de mogelijkheid om toepassing- of klantspecifiek een aftapplug te bestellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven