Platina voor GF AgieCharmilles • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Platina voor GF AgieCharmilles

Vanavond na afloop van de eerste beursdag van de Techni-Show 2012 zijn de platina, gouden en zilveren onderscheidingen van de Techni-Show Innovatie Awards 2012 feestelijk uitgereikt aan respectievelijk GF AgieCharmilles, Renishaw en Amada.

De hoogste platina onderscheiding van de Techni-Show Innovatie Awards ging dit jaar naar GF AgieCharmilles voor het bewerkingscentrum bewerkingscentrum HSM 400 U LP met ITM (Intelligent Tool Measurement). Dit is een nieuw optisch meetsysteem voor verspanende gereedschappen dat GF AgieCharmilles in 2009 voor het eerst in Schorndorf (D) gedemonstreerd heeft. Met behulp van een CCD-camera wordt op volle rotatiesnelheid de vorm en de lengte van het gereedschap geanalyseerd. Bijzonder aan het meetsysteem is dat de meetresultaten digitaal geoptimaliseerd worden. De storende invloeden zoals spanen, druppels emulsie of andere verontreinigingen worden gecorrigeerd. Dit kan omdat de CCD-camera van het ITM-systeem veel opnamen van het gereedschap maakt.

 

GF AgieCharmilles ITM

Het ITM-systeem van GF AgieCharmilles in actie (foto’s: Reinold Tomberg)

 

Goud

Renishaw kreeg voor de meeetopstelling Equator een gouden onderscheiding. De nieuwe Equator is een nieuw alternatief voor de traditionele productspecifieke meetopstellingen. Het principe van de lichtgewicht Equator is gebaseerd op een gemakkelijk aan te passen parallelkinematische structuur. Deze maakt snel scannen met vlotte tussenverplaatsingen mogelijk en biedt ook de stijfheid voor een herhaalbaarheid tussen punten, die vereist is voor nauwkeurig meten. De Equator meetsystemen zijn leverbaar met software op twee niveaus: een programmeerbare versie waarmee en een voordelige versie waarmee op de werkvloer de programma’s uit te voeren maar niet aan te passen zijn.

 

 Renishaw

De meeetopstelling Equator van Renishaw zoals onlangs getoond tijdens de RapidPro in Veldhoven

 

Zilver

Last but not least kreeg Amada, die dit jaar voor het eerst onder eigen naam deelnam aan de Techni-Show 2012 een zilveren Award voor de afkantpers HD-1003 ATC NT met automatische gereedschapswisselaar.  Dit is een 100-tonner met een buiglengte van 3000 mm. Door snelle beschikbaarheid van gereedschappen en een absolute gereedschappositionering, worden insteltijden gegarandeerd verkort en fouten geëlimineerd. De afkantpers is ook voorzien van een automatisch hoekmeetsysteem.  Het is mogelijk om Vanuit CAD/CAM-programma machine en gereedschappen in één keer programmeren om de steltijden aan de afkantbank te minimaliseren.

 

 Amada

De Amada afkantpers HD-1003 ATC NT zoals vorig najaar geëxposeerd tijdens de EMO Hannover 2011

 

Nominaties

De andere zeven inzendingen die door de vakjury waren  genomimeerd waren voor de Techni-Show Innovatie Awards 2012 (genoemd in alfabetische volgorde van de namen van de bedrijven die ingestuurd hebben):

 

– Dymato, draadvonkmachine Mitsubishi NA1200 Essence met ‘Tubular Direct Drive’

– Gibas, bewerkingscentrum Fehlmann Picomax 56 TOP met elektronisch handwiel

– Nikon, digitale laserscanner LC15Dx voor contactloos meten

– Resato, ‘Bevelling Cutting Head’ voor waterstraalsnijden

– Robomotive, Humanoïde robot met 3D bin picking.

– Safan, ‘operator hulp’ voor afkantwerkzaamheden

(Winnaar van de Made in Holland Award)

– Valk Welding, ‘3D Free Shape Welding Solution’

(Winnaar van de publieksprijs)

 

Techni-Show awards 2012

Alle winnaars na het bekend maken van de Techni-Show en ESEF awards in het media-plaza in Utrecht (foto: Paul Quaedvlieg)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven