''Planning in de greep dankzij Limis Planner'' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

”Planning in de greep dankzij Limis Planner”

Lasrobot in actie bij bij Wemeco (foto: Wemeco)

“Met zo’n 2.500 orderregels en 15.000 bewerkingen was onze productieplanning in Excel totaal onhoudbaar. Onze planner liep altijd achter de feiten aan, zag een bottleneck pas op het moment dat de order al wegmoest en het kostte hem veel te veel tijd om de planning bij te werken. Plannen met Limis Planner is vele malen beter gebleken dan plannen met Excel.”

Aan het woord is Sjoerd Silderhuis, account & projectmanager bij Wemeco Nederland. Het hoofdbureau is gevestigd in Hengelo (O) terwijl de productie door zo’n 100 medewerkers in Polen wordt verzorgd. Silderhuis vervolgt “Wemeco Poland sp. z o.o. is een ISO9001:2008 gecertificeerd toeleverbedrijf dat is gespecialiseerd in het seriematig produceren van producten op klantspecificatie (CMP, Customer Metal Parts). We zijn producent in de machinebouw (palletwikkelmachines en transportsystemen), carrosserie (frames), GSE (Ground Support Equipments) voor luchthavens (bagagekarretjes, cargo dolly’s, stalen pallets en passagierstrappen ed.), tankbouw (tanks voor sprinklerinstallaties en chassis voor tanks in brandweerwagens). Daarnaast produceren we ook onderdelen voor turntoestellen en gymzaalinrichtingen. Onze hoofdspecialisaties zijn allround metaalbewerking in staal, aluminium en roestvast staal en assemblagewerkzaamheden van zowel series van vijf  stuks als series van 10.000 stuks.

 

Plaat- en laswerkconstructie bij Wemeco
Plaat- en laswerkconstructie bij Wemeco

Circa twee jaar geleden merkten we dat door de groei van ons bedrijf onze planning in de knel kwam en dat we moesten gaan ingrijpen om problemen voor te kunnen blijven. We kwamen in contact met Limis. Zij hadden online het ervaringsverhaal van een klant staan en wat daarin werd beschreven als probleem was precies waar wij in de dagelijkse praktijk tegenaan liepen. Onze planning in Excel was door complexiteit en omvang onhoudbaar. De doorlooptijden waren te lang en we konden niet tijdig genoeg reageren op gewijzigde omstandigheden. We hadden gebrek aan inzicht in de beschikbare capaciteiten voor nieuwe klantorders en de planner was veel tijd kwijt met communiceren van de planning en checken of alles wel volgens verwachting werd uitgevoerd. De planning liep altijd achter op de realiteit en we waren niet in staat tijdig genoeg een bottleneck te signaleren zodat ook onnodig veel tijd werd verspild aan ‘brandjes blussen’.

 

Limis werd uitgenodigd voor een demonstratie. Voorwaarde voor de samenwerking was dat Limis Planner kon worden gekoppeld aan ons ERP pakket PlanDeCAMpagne van Bemet. Na een demonstratie en het bespreken van onze eisen- en wensenlijst is gestart met de implementatie. Dit is in nauwe samenwerking met onze IT manager en hoofdgebruiker gedaan. Ook al is hij Pools, hij spreekt wel gewoon Engels en bovendien dezelfde taal als de IT-ers bij Limis, en dat is zeker nodig. We raden bedrijven die een implementatie overwegen aan om een goed projectteam samen te stellen en een gedegen voorbereiding te treffen zodat alle specs duidelijk zijn. Dat scheelt veel tijd en zorgt ervoor dat iedereen weet wat hij moet doen.

 

Tegenwoordig plant Limis Planner alle orders automatisch. Daarbij plannen we op prioriteit, het clusteren van materialen en op omsteltijden. De volledige productieplanning wordt in Limis Planner geregeld terwijl gereedmeldingen in PlanDe CAMpagne worden gedaan middels online tijdsregistratie en stuksmelding (bv. serie 100 ex./15 ex. gereed). Limis Planner draait automatisch elke nacht een complete update van de planning en eenmaal per dag worden nieuwe orders ingevoerd middels de interface. Dit is toereikend voor ons.
Door het gebruik van de planningssoftware is onze effectiviteit binnen drie maanden 15% gegroeid. Natuurlijk, tien uur werk is nog steeds tien uur werk maar doordat we slimmer werken behalen we meer rendement. We hebben veel meer rust in de fabriek nu we de to-do lijsten op de werkvloer d.m.v. schermen tonen. En heel belangrijk: we hebben grip op en inzicht in de planning. Kunnen indien nodig tijdig bijsturen en zien geen order meer over het hoofd. Onze planner gaat met veel meer plezier aan het werk!

 

In Limis Planner is heel veel mogelijk en we zijn dan ook nog niet helemaal klaar. Het paperless plannen hebben we voor een groot gedeelte voor elkaar maar kan nog worden uitgebreid. Ook de dashboardrapportages willen we gaan gebruiken. Hierdoor kunnen we gaan sturen op KPI’s en willen we de effectieve tijd van medewerkers en machines en de leveranciersbetrouwbaarheid meten. En dan kunnen we tevens heel eenvoudig de voor- en nacalculaties naast elkaar leggen.

 

Onze eigen wemDeck producten worden nu nog standaard in vier weken geleverd (incl. twee dagen transport) maar we zijn ons zeer bewust dat naast kwaliteit de levertijden heel belangrijk zijn als we ons willen blijven onderscheiden. Daarom willen we op korte termijn in maximaal twee tot 2,5 week kunnen leveren. Dankzij Limis Planner is dit haalbaar en reëel. Overall is onze effectiviteit sterk verbeterd na het implementeren van Limis planner maar is ook het OHW naar beneden gegaan door een betere aansluiting van de bewerkingen.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven