Plaatwerkindustrie positief over de markt • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Plaatwerkindustrie positief over de markt

De fabrikanten van machines voor de plaatverwerkende industrie zijn positiever geworden over de conjuncturele marktontwikkelingen. (foto: EuroBlech)

De fabrikanten van machines voor de plaatverwerkende industrie zijn positiever geworden over de conjuncturele marktontwikkelingen. In Duitsland is het vertrouwen van de machinebouwers in de conjunctuur zelfs zeer hoog, zo blijkt uit de definitieve resultaten van een onderzoek dat tijdens EuroBlech eind 2016 werd gehouden.

EuroBlech heeft de resultaten vrijgegeven van een onderzoek onder de exposanten op de beurs, eind oktober. Van de Duitse exposanten beoordeelt 70% de conjunctuur in de plaatwerkindustrie als beter dan twee jaar geleden. Bij de buitenlandse exposanten ligt dit percentage op net 40%. Beide cijfers zijn duidelijk hoger dan voor de beurs, respectievelijk met 6 en 5 procent. Opvallend is dat voor de exposanten de EU-landen de belangrijkste markten van dit moment vormen. Duitsland loopt hierin voorop. Kijken de fabrikanten meer naar de toekomst, dan worden als belangrijkste afzetmarkten genoemd Duitsland, de VS, China, Rusland en voor het eerst sinds jaren weer Polen. Blijkbaar beleeft de plaatverwerkende industrie in Polen een comeback.  De belangrijkste thema’s voor de toekomst blijven digitalisering en automatisering.

Nederland plek 2 bezoekersaantallen
De EuroBlech is overigens voor de Nederlandse plaatwerkindustrie een heel belangrijke beurs. De definitieve bezoekerscijfers (60.636 uit 102 landen) bevestigen de 2e plaats die Nederland inneemt als het land met de meeste bezoekers. Duitsland staat – uiteraard – op de 1e plaats, Italië staat nu weer op de 3e plaats. Opvallend is dat het aantal bezoekers uit Noord- en Zuid-Amerika met een kwart is gedaald; de groep uit Azië steeg met liefst 46%. Ook het aantal bezoekers uit de VS daalde. Dat staat nogal in schril contrast met de constatering van de exposanten dat de VS een van de belangrijkste afzetmarkten in de toekomst zal worden. Liefst 45% van de bezoekers aan de beurs kwam met concrete investeringsplannen. Bij de buitenlandse bezoekers lag dit percentage zelfs op 57%. Dat verklaart wel het optimisme bij de machinebouwers voor de komende tijd.

De volgende editie van EuroBlech vindt plaats van 23 tot 26 oktober 2018 in Hannover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven