Nieuws

Plaatwerk is vaker beter te benutten

Twan Jans bij een van de machines die in Bakel worden gebouwd. Het aandeel plaatwerk hierin is groot (foto: Franc Coenen).

In de machinebouw kent plaatwerk nog steeds onbenutte kansen. GEA, machinefabrikant voor de voedingsmiddelenindustrie, heeft daarom speciaal voor engineers een design handboek opgesteld. Dat meldt Metaal Magazine in het decembernummer.

Struikelblok is vaak niet de technologie, maar de mindset van engineers, stelt Twan Jans, directeur Frames & Housings bij GEA.

Hele supply chain

In navolging van workshops die door Trumf gegeven zijn over het designen in plaat, zoeken engineers bij GEA naar het optimaliseren van de Total cost of ownership (TCO) van elk onderdeel. Daarom moet volgens Jans niet alleen engineering maar de hele supply chain vroegtijdig betrokken worden bij het ontwikkelen van onderdelen voor de machines.

Zusterbedrijf GEA in Weert, waar onder meer verpakkingsmachine worden gebouwd, heeft onderdelen die voorheen werden gefreesd, nu opnieuw ontworpen voor plaat; óók nauwkeurige onderdelen. Belangrijkste drijfveren om te kiezen voor plaat zijn naast de flexibiliteit, de besparingen in kosten en in gewicht.

Praktische voorbeelden

In het door GEA ontwikkelde Design handboek geeft het engineeringteam voorbeelden hoe slimme plaatwerkconstructies tot kostenbesparingen leiden. Ook kunnen vervolgstappen eenvoudiger, zoals de assemblage of het lassen van constructies.

Als voorbeeld noemt het handboek onder meer een constructie van profielen, die zo zijn uitgesneden, dat ze in de breedte nog met elkaar verbonden zijn. Wanneer de profielen in een hoek  aan elkaar moeten worden gelast, is het positioneren ervan op deze manier eenvoudiger voor de lasser.

Lees nog meer praktische voorbeelden in Metaal Magazine nummer 8, die vandaag bij abonnees in de bus ligt.

Meer info

Neem een abonnement op vakblad Metaal Magazine
Adverteren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven