Plaat met inductie in 20 s op 900 graden • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Plaat met inductie in 20 s op 900 graden

De universiteit van Paderborn heeft een inductiesysteem ontwikkeld voor het verwarmen van plaatmateriaal dat wordt omgevormd door middel van ‘hot forming’. Het grote voordeel van inductieverwarming is de snelheid in vergelijking met een verwarming in een oven: 20 s in plaats van enkele minuten.

Hot forming wordt ook wel aangeduid als press hardening of als Presshärten. Het is een nieuw omvormproces waarbij de toegepaste plaathalffabrikaten vooraf, voor het omvormen, in een oven verhit worden. In de omvormpers krijgt het plaatdeel de gewenste vorm terwijl een afkoeling kan plaatsvinden met een hoge afkoelsnelheid. De hoge uitgangstemperatuur resulteert in een excellent omvormgedrag, dus een hoge vormvrijheid. Terwijl de hoge afkoelsnelheid in  combinatie met de legeringselementen zorgt voor een harde, kristalstructuur. In het Duitse onderzoek is gewerkt met de staalsoort 22MnB5 (1.5528). Lees meer in de Duitstalige bijlage:

 

doc bestand  Induktive Platinenerwärmung Presshärteprozess

 

350 x 263 newsimage193629

De grafieken laten de snelle opwarming zien van het plaatmateriaal door middel van inductieverwarming (bron: IDW/Forschungsverenigung Stahlanwendung)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven