Pers met soft-blanking systeem • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Pers met soft-blanking systeem

Hoffmann-Metalcare Omera-pers, 400R1M2P8/SB die uitgerust is met een soft-blanking systeem.

De nieuwe mechanische Omera-pers 400R1M2P8/SB van Hoffmann-Metalcare is uitgerust met het zogenoemde soft-blanking systeem, waarbij de beweging van de stoter in het laatste deel van de slag in snelheid afneemt. Hierdoor combineert de pers het karakter van een mechanische pers met die van een hydraulische pers.

De gecontroleerde snelheid van de stoterbeweging is mogelijk dankzij een bijzonder systeem van drijfstangen en hefbomen die het klassieke kruk-drijfstangsysteem in traditionele persen vervangt.
Het voordeel van het nieuwe systeem is de verlaging van de gereedschapssnelheid op het werkstuk. Dit leidt tot minder slijtage en tot geluidsreductie. Bovendien wordt de plastische vervorming van het materiaal door de langere tijd van contact tussen gereedschap en materiaal, positief bevorderd hetgeen trek-, buig- en afhoekwerk vergemakkelijkt.

Stijve constructie

De Omera-pers 400R1M2P8/SB kenmerkt zich door een zeer stijve constructie waardoor de doorvering minder dan 0,15 mm per meter werkstuklengte is bij een belastingverdeling over 2/3 van de tafellengte. De uitvering van de geleidingen is minder dan 0,2 mm/m. De gelaste stalen persconstructie heeft een spanningsvrije behandeling gehad, waarbij speciale aandacht is besteed aan krachtverdeling onder belasting. Ook de gelast stalen stoter is spanningsvrij behandeld. De uitwendige positie van de persgroepen garandeert maximale stijfheid van de stoter.

PLC-besturing

De pers wordt bestuurd en bewaakt door een PLC. Tot de programmeerbare functies van de PLC behoren voorverwarming van de hydrauliekolie, visualisering van de olietemperatuur op een display, instelling van de hydraulische veiligheidsdruk met verdeelklep en van de druk van compensatie-cilinders. Andere voorzieningen betreffen een dynamische nok voor het regelen van de breekhoek, een systeem voor het opnemen van zijdelingse krachten alsmede gemakkelijke toegankelijkheid voor speciaal onderhoud.

Zelfremmende motorreductor

De instelling van de stoter wordt geregeld door de zelfremmende motorreductor, die wordt bediend door wormas en wormwielen. De stoter zelf is voorzien van 8-voudige geleiding bestaande uit bronzen geleideschoenen en gehard stalen geleidingsstrippen. Deze geleiding garandeert een hoog niveau van parallelgeleiding van de stoter in de pers. Alle bewegende delen van de pers worden gesmeerd met olie, die via centraalsmering wordt gecirculeerd. De pers wordt in werking gesteld door een twee-handsbediening op het paneel, waarop alle drukknoppen zijn ondergebracht voor start, noodstop en stop in bovenste dode punt. Een aantal andere voorzieningen, waaronder een Sick lichtscherm waarborgt een veilig gebruik van de pers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven