Peekstok 50 jaar actief in nichemarkt • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Peekstok 50 jaar actief in nichemarkt

Een Doosan voor groot draaiwerk bij Peekstok (foto's: Peekstok)

Toeleveren van complexe fijnmechanische bewerkingen in werkstukken van grote afmetingen. Daarmee bedient Peekstok Engineered Quality bedrijven in de scheepsbouw-, offshore-, procesindustrie en jachtenbouw. Met een machinepark, werkruimte en interne organisatie dat volledig is ingericht op de bewerking van hoogwaardige producten tot 2000 mm diameter weet het kleinschalige bedrijf te excelleren in een nichemarkt. In november 2015 vierde het bedrijf het 50-jarig bestaan. Johan Peekstok: “Het bewijs dat kleinschaligheid en complexe bewerkingen van grote werkstukken goed samen kan gaan.”

“Alhoewel meer toeleveranciers inmiddels tot rond 700 mm kunnen bewerken, is de concurrentie in de grotere afmetingen een stuk kleiner. Door met grote technische know-how en high-end machines een hoge toegevoegde waarde te geven aan speciaal werk tot rond 2000 mm, leveren we kwaliteit op fijnmechanisch niveau die je normaal alleen bij grotere bedrijven terug ziet. Als klein bedrijf hebben we geen tussenlagen en daardoor korte communicatielijnen naar de klant. Door de relatief lage overhead kosten kunnen we bovendien een concurrerende prijsstelling bieden, legt Johan Peekstok uit.

Het team van Peekstok
Het team van Peekstok

Conversie vijftien jaar 

Johan Peekstok nam tien jaar geleden het bedrijf van zijn vader over. “Daarvoor dreef het bedrijf voornamelijk op matrijzenbouw. In die jaren is dat werk voor een groot deel naar Portugal, Wit-Rusland, Oost-Europa en China verdwenen. Gelukkig deden we daarnaast ook als sinds 1970 complex draaiwerk. Die ervaring paste precies in de trend van complex werk in kleine series, waar de Nederlandse toeleverindustrie zich toen op ging focussen, als strategisch antwoord op de concurrentie uit de lagelonenlanden. We hebben toen vol ingezet op complex draaiwerk. Een grote order voor IHC maakte in 2007 de investering in een grote draaimachine mogelijk. Acht jaar geleden we één van de eerste met een Puma 700M, met een werkbereik van rond 960 mm x 1600 mm. Dat resulteerde in meer werk, waarna we met een Puma 400MB extra capaciteit in huis hebben gehaald voor de kleinere diameters tot rond 560 mm, somt Johan Peekstok op.

Verticaal draaien tot 2 m

Johan Peekstok “Met het herstel van de markt kwam ook de vraag naar grotere diameters. Opschalen van rond 700 naar rond 2000 is dan niet zo’n grote stap meer dan wanneer je van 400 mm moet komen. Alle takelfaciliteiten waren immers al geschikt voor grotere en zwaardere werkstukken. De routing in de werkplaats was al voor een groot deel geschikt en de operators waren ervaren met het meten van grote werkstukken. Een jaar geleden hebben we daarom een Puma VTS 1620M van Doosan aangeschaft. Een verticale draaimachine uitgerust met een volwaardige freespil met Bigplus gereedschapopname en hoge drukunit, waarop we werkstukken kunnen maken die niet iedereen kan maken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven