Samen in complete productielijn brandstofcellen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Samen in complete productielijn brandstofcellen

Frank Klingemann (hoofd divisie Industrie Schuler), Michael Menneking (CEO thyssenkrupp Automation Engineering) en Adrian Ludi (CEO van Andritz Soutec) (van links naar rechts) (foto: Schuler).

Thyssenkrupp Automation Engineering, Andritz Soutec en Schuler Pressen bundelen hun krachten. Ze hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om volledige productielijnen aan te bieden voor de grootschalige productie van brandstofcellen.

Door de samenwerking krijgen klanten end-to-end productielijnen uit één hand. Bovendien kunnen op deze manier oplossingen worden geleverd voor de productie van de membraan-elektrode-assemblage (MEA) en voor de stapel- en systeemassemblage van brandstofcellen, inclusief testtechnologie.

Dit omvat de volledige waardeketen voor de fabricage, de assemblage en het testen van een brandstofcel, aldus de partners.

De productielijnen voor bipolaire platen zijn schaalbaar en ontworpen voor een capaciteit van maximaal 50.000 stapels per jaar, waarbij per stapel ongeveer 300 tot 400 bipolaire platen worden geïnstalleerd. Dit vereist een outputsnelheid van ongeveer één bipolaire plaat per seconde.

Van rvs-platen naar bipolaire platen voor stapeling

De processtappen zijn verdeeld in het nauwkeurig vormen van rvs-platen om monopolaire platen te produceren, die vervolgens tot bipolaire platen worden gelast. Na een kwaliteits- en lektest worden de platen voorzien van zeer nauwkeurige afdichtingen om ze daarna in te brengen in het stapelproces.

De eerste processtap op de productielijn is de vormtechnologie voor het coinen (precisiestansen) en trimmen van bipolaire plaathelften van rvs met een dikte van 70 tot 100 µm. Schuler biedt hiervoor mechanische en servomechanische knikarmpersen met perskrachten tot 2.000 ton aan.

Het bijzondere ‘IntraTrans’-transfersysteem maakt gelijktijdige productie van beide bipolaire plaathelften – anode en kathode – in één persslag mogelijk. Materiaal wordt van beide kanten van de pers aangevoerd en via de afzonderlijke matrijsstations naar het perscentrum getransporteerd.

Ook kunnen de bipolaire plaathelften in de pers worden samengebracht en door middel van een puntlasproces vooraf al worden samengebracht, zodat de positie van beide helften ten opzichte van elkaar vastligt.

Laserlassen op afstand

In de daaropvolgende processtap worden de bipolaire platen nauwkeurig gasdicht gelast door middel van laserlassen op afstand.

Andritz Soutec biedt voor dit doel continu werkende laserlassystemen aan, waarbij de bipolaire platen worden gelast door middel van meerdere laserbundels die parallel werken. Een daaropvolgende lektest van de bipolaire platen garandeert een constante kwaliteit.

Als volgende stap wordt een afdichting aangebracht, gedroogd en visueel gecontroleerd op de juiste kwaliteit aan beide zijden van de bipolaire platen. Dit gebeurt in apparatuur, geleverd door thyssenkrupp Automation Engineering, met behulp van dispenserstations.

Productie en stapeling MEA

Behalve het bijzondere systeem voor het transport van de bipolaire platen tussen de fabriekssecties, biedt thyssenkrupp ook apparatuur voor de productie van de MEA en voor het stapelen van MEA en bipolaire platen om zo de uiteindelijke brandstofcelstapel te vormen, inclusief testtechnologie.

Bovendien zorgt een uitgebreid track & trace-systeem voor de traceerbaarheid van de afzonderlijke bipolaire platen vanaf het spoelmateriaal, en van alle andere productiegegevens van een brandstofcelassemblage.

Complete geïntegreerde lijn

“Door deze samenwerking kunnen onze klanten voor het eerst beschikken over een complete geïntegreerde lijn voor een capaciteit tot 50.000 stapels per jaar, met op elkaar afgestemde interfaces voor de productie van brandstofcellen”, geeft Frank Klingemann, hoofd van de afdeling Industrie van Schuler, aan.

“De bedrijven vullen elkaar ideaal aan”, zegt ook Michael Menneking, CEO van thyssenkrupp Automation Engineering. “En door onze internationale focus zijn we ideaal toegerust voor deze toekomstige technologie.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven