Parpas met floortype Elektra op AMB • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Parpas met floortype Elektra op AMB

De Italiaanse Gruppo Parpas presenteert tijdens de AMB 2010 de nieuwe hoogprecisie-floortype-freesmachine Elektra. Deze nieuwe sluit aan bij de machine-uitvoeringen Formula en Shark van Parpas, waar de nadruk gelegd wordt op precisieverspanen, stabiliteit en hoge snelheid.

De nieuwe Elektra, tijdens de AMB 2012 te zien in hal 5, kan ook met het door Parpas gepatenteerde systeem geleverd worden, waarbij alle frame- en bewegende delen op 20 graad Celsius gehouden worden. Dit gecombineerd met een nieuwe aandrijf techniek voor de assen geeft volgens de Nederlandse leverancier TMMT High Tech ”een tot voorheen ongekende precisie”.

 

350 x 263 temperatuur

De koeling van de nieuwe Elektra die Parpas exposeert tijdens de AMB (foto’s: TMMT) 

 

Stabiliteit

Het ‘box in box’- systeem, foto bij het intro van dit bericht, waarbij centraal in het midden van de kolom de ram is geplaatst geeft de machine precisie en stabiliteit. Ook omdat alle delen als zadel en ram aan allen vier zijden voorzien zijn van geleidingen. Gantry-aandrijving in de verticale as en horizontale as zorgen voor een  snelle en nauwkeurige verplaatsing van de Z- en Y as.

 

TTM

De Electra kan voor grote asverplaatsingen als alternatief worden uitgerust met de TTM technologie. Hier wordt gebruikt gemaakt van een rondgebouwde lineair motor die een as aandrijft met een dubbel,  schuinvertand tandwiel die op een een tandheugel loopt. Een elektronische regeling zorgt dat het dubbele tandwiel de speling compenseert. Per as worden altijd twee motoren ingebouwd. De motor zelf wordt door waterkoeling op 20 graden gehouden.  Verplaatsing snelheden van 60 m/min zijn met grote machine haalbaar zonder in te leveren in nauwkeurigheid . 

 

350 x 263 beeld 2

Per as worden altijd twee motoren ingebouwd, hiermee wordt de spelingen in de aandrijvingen gecompenseerd

 

Afmetingen

De machine kan in stappen van 1 m tot 14 m lang kan worden geleverd. De verticale beweging is 2100 mm of 2600 mm terwijl de dwarsbeweging 1300 mm is. De standaard mechanische hoofdmotor is 37,5 kW maar kan optioneel ook 50 kW zijn. Een groot scala aan freeskoppen is mogelijk, eventueel automatisch inwisselbaar, als positionerende kop met 0,001 graad instelling of als volledige vrij beweegbare vijf-assen kop. Toerentallen van 6000 tot 22000 toeren per minuut. Als spindelneus ie er een keuze tussen DIN/ISO, Bigplus,  HSK en Capto. Als besturing kan gekozen worden uit Heidenhain, Siemens en Fanuc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven