P-Laser reinigt oppervlakken met laser • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

P-Laser reinigt oppervlakken met laser

P-Laser toonde op de Surface 2014 in 's-Hertogenbosch het reinigen van oppervlakken met behulp van een laser (foto: Tim Wentink)

P-laser uit Munsterbilzen (B) toonde op de vakbeurs Surface het reinigen van oppervlakten met een behulp van een laser. De laser leent zich volgens het bedrijf uitstekend voor het verwijderen van onder andere lakken, oxiden, vetten en andere verontreinigingen op veel verschillende materialen zoals bijvoorbeeld metaal, aluminiumlegeringen en kunststof.

De laser brengt, afhankelijk van het materiaal, een thermisch, fotochemisch of fysisch proces teweeg met een reinigende werking tot gevolg. Het voordeel van laserreinigen in vergelijking met andere reinigingsvormen is dat de laser niet in contact komt met het oppervlak, er ontstaat geen abbrasieve werking en er blijven geen chemische resten achter op het oppervlak. Bij bijvoorbeeld het oxidevrij maken van een metalen oppervlak zorgt een korte laserpuls ervoor dat het materiaal kort opwarmt. Door de verschillende uitzettingscoëfficiënten van oxide en metaal, komen de oxidedeeltjes los van het oppervlak. De duur van de laserpuls is te kort om het metaaloppervlak op te warmen waardoor de kans op thermische vervorming nihil is. Bovendien kan de laser slechts 1 tot 3 micrometer  diep inwerken. Bij organische reststoffen zal de warmte-energie van de laserpuls deze vervuiling simpelweg verdampen.

P-Laser
Een laser kan eenvoudig een oxidelaag van een metalen oppervlak verwijderen. Dit zonder het gebruik van chemische toepassingen en ook direct in het productieproces

Industriële reiniging

Laserreiniging is eenvoudig te integreren in geautomatiseerde of gecombineerde productieprocessen.Het geautomatiseerd reinigen van werkstukken of gereedschappen kan een grote reductie geven op de productietijd en de controle- en kwaliteitskosten. Gereedschappen en werkstukken hoeven niet uit de productielijn genomen te worden maar kunnen ter plekke door de laser worden behandeld. In verschillende spuitgietprocessen bijvoorbeeld, waar de matrijzen regelmatig gereingd moeten worden biedt laserreiniging een uitkomst. Bij het laserreinigen kan de matrijs inline gereinigd worden met een constantere en hogere output tot gevolg. De lasersystemen van P-Laser zijn ontwikkeld door Cleanlaser uit Herzogenrath (D) en zijn gebouwd volgens de laatste stand van techniek in flexibele industriële reinigingssystemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven